Sremska Mitrovica – Treću nedelju zaredom nastavlja se štrajk prosvetara.

U svim školama na teritoriji grada Sremske Mitrovice, izuzev srednje Medicinske škole “Draginja Nikšić”, časovi su i dalje skraćeni sa 45 na 30 minuta.

Prema rečima Dobrile Gmizić, člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije štrajk prosvetara i ove nedelje se nastavio kao podrška pregovaračima da istraju i obezbede prosvetarima sve ono što su od ministarstva i vlade zahtevali.

Gmizić je rekla da su razgovori sa ministrom prosvete i vladom česti, da pozitivnog pomaka ima, ali nedovoljno za obustavu štrajka.

Prema poslednjim podacima iz Unije sindikata prosvetnih radnika, na teritoriji Vojvodine od ukupnog broja škola, čak 90 odsto je u štrajku. Na teritoriji Republike Srbije više od 1000 škola štrajkuje, a svakodnevno se njihov broj povećava.

Štrajk skraćenjem časova na pola sata organizovali su Samostalni sindikat, Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat obrazovanja i Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”. Oni traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Reprezentativni sindikati traže i potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

You may also like