Sremska Mitrovica – Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica u Sremskom okrugu u prethodnih nekoliko dana javila su se dva pacijenta kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi Groznicom Zapadnog Nila.

Nakon sprovedenih laboratorijskih analiza kod jednog pacijenta isključena je mogućnost zaraze ovom bolešću, dok su kod drugog pacijenta analize u toku.

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju da su u toku prošle godine u Sremu registrovana četiri slučaja zaraze ovom bolešću.

Bolest zapadnog Nila prenose komarci. U najvećem broju slučajeva (procenjuje se oko 80%) nakon infekcije ne dolazi do ispoljavanja simptoma i znakova bolesti (tzv. inaparentne infekcije). U oko 15% inficirianih osoba javlja se blaga, nespecifična bolest sa znacima koji podsećaju na grip i prolaze bez posledica nakon 5-7 dana. Infekciju uvek prati povišena telesna temperatura i znaci opšte infekcije (malaksalost, slabost, bolovi u zglobovima i mišićima). Često se javlja i ospa na trupu i ekstremitetima. 1-5% inficiranih osoba mogu da dobiju tešku formu infekcije sa simptomima i znacima zahvatanja centralnog nervnog sistema (encefalitis, meningitis ili akutne mlitave paralize kao kod dečje paralize). Teške forme se najčešće javljaju kod osoba najstarije životne dobi, kao i kod osoba sa hroničnim poremećajima zdravlja koji dovode do slabljenja otpornosti. Neurološki poremećaji nisu specifični. Mogu se manifestovati na različite načine i to: – meningitis – sa glavoboljom, povraćanjem, pozitivnim meningealnim znacima. – encefalitis – promena stanja svesti različitog stepena (konfuzija, dezorijentacija, pospanost, stupor, koma), fokalni znaci (pareze ili paralize pojedinih nerava, dvoslike, gubitak vida, slabljenje čula ukusa, pozitivni patološki refleksi…) – različite kombinacije gore navedenih i drugih simptoma i znakova. Kod prisustva neuroloških poremećaja praćenih infektivnim sindromom, ako ne postoji drugi jasan uzrok bolesti, a kod osobe koja daje podatak o boravku u području gde su registrovani slučajevi ili epidemije bolesti (endemska ili epidemijska područja), treba misliti i na ovu infekciju i sprovesti laboratorijsko ispitivanje u cilju potvrđivanja (ili odbacivanja) dijagnoze.

Saveti za prevenciju:
1.Prilikom boravka u prirodi koristiti repelente u skladu sa upustvima proizvođača;
2.Nositi odeću dugih rukava i pantalone tokom boravka u sredini koja odgovara razvoju komaraca(pored reka,kanala,u šumi,itd.);
3.Izbegavati boravak na otvorenom prostoru u vreme najveće aktivnosti komaraca (u sumrak i u zoru);
4.Postavljati zaštitne mreže na prozore i vrata;
5.Smanjiti brojnost komaraca oko kuće ( pokrivati bazene,prazniti vodu iz saksije;kofa,burića, odbačenih guma i ostalih posuda).Ukoliko je neophodno čuvanje vode,posude u kojima se ona lageruje prekrivati,kako bi se sprečilo polaganje jaja na površini vode;
6.Čišćenje kanala od korova i otpadaka i održavanje protočnoski istih , da voda u njima bude čista;
7.Jednom godišnje proveriti da li su vertikale oluka zapušene;
8.Postaviti mreže na ventilacione otvore septičkih jama i poboljšati zaptivanje šahtova i posuda za čuvanje kišnice;
9.Redovno kositi travu i javne površine.

Možda Vam se svidi i