Pacijent sa simptomima sličnim onima koje imaju zaraženi ebolom, primljen je u zdravstveni centar prištinskog naselja Dardanija.

ebola_virus

Prisustvo virusa ebole još nije potvrđeno jer, kako su rekli lekari, potrebno je da se obave neophodne analize.

Oni, međutim, kažu da su simptomi bili identični kao da se radi o eboli. Kako prenose svi prištinski mediji, pacijent je mogao da dođe u kontakt sa virusom ebole tokom boravka na hadžiluku. Nikakvi drugi podaci o obolelom nisu objavljeni.
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da rizik od pojavljivanja te bolesti postoji sve dok u svetu traje epidemija. On je dodao da će se u tom slučaju primeniti mere ranog otkrivanja i brzog reagovanja. Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem Srbije spreman je da adekvatno odgovori na svaku sumnjivu situaciju i pojavu oboljenja od virusa ebole, a zdravstvene ustanove upoznate su sa protokolima.

Lončar je kazao da se stanje osoba koje dolaze iz zemalja ugroženih ebolom prati i nadzire 21 dan, a da zdravstveni radnici prolaze kroz obuku za reagovanje u slučaju pojave virusa. „Ta obuka će biti nastavljena u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ona obuhvata procedure i praktično uvežbavanje rada sa opremom koja je potrebna za zaštitu zdravstvenih radnika u slučaju pojave zaraženih“, zaključio je ministar.

Broj preminulih od ebole do kraja nedelje biće povećan na više od 4.500, dok se broj obolelih procenjuje na 9.000, izjavila je visoka zvaničnica SZO.

Doktorka Izabel Nutal, direktorka SZO za globalne kapacitete, uzbunjivanje i reagovanje, ističe kako brojke pokazuju da od ebole još uvek često stradaju i zdravstveni radnici – 2.700 ih je obolelo, a 236 preminulo, najviše zato što su oboleli od ove bolesti najzarazniji pred smrt. Nutal je istakla da fokus medjunarodnih napora treba i dalje da ostane na tri zapadnoafričke zemlje u kojima se ebola nekontrolisano širi – Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji. „Naši podaci ukazuju da se svake četiri nedelje broj obolelih od ebole udvostručava“, istakla je visoka zvaničnica SZO.

Dosad su, inače, registrovana samo tri slučaja zaraze ebolom izvan Zapadne Afrike – kod dve medicinske sestre u Dalasu i kod jedne madridske bolničarke.

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju da uprkos činjenici da je u zapadnoafričkim zemljama od Ebole oboleo veliki broj ljudi, procenjuje se da je trenutno izuzetno nizak nivo rizika za stanovništvo sremskog okruga.

Rizik i potencijalna opasnost je povezana isključivo sa putnicima u međunarodnom saobraćaju. Čak i u slučaju da se bolest unese u našu zemlju procenjuje se da je rizik od širenja ove bolesti u epidemijskim razmerama mali.

Najpouzdanija mera prevencije je izbegavanje putovanja u područja sa registrovanim slučajevima obolevanja.
U slučaju da nismo u mogućnosti da odložimo put, savetuju se standardne mere prevencije tokom boravka u zemlji u
kojoj su registrovani oboleli od Ebole.
Tokom boravka u rizičnoj zemlji i putovanja izbegavati bolesne osobe kao i kontakt sa krvlju i njihovim telesnim sekretima i ekskretima.
Po povratku sa puta narednih 21 dan obratiti pažnju na svoje zdravstveno stanje i pojavu mogućih simptoma. U slučaju da su putnici tokom boravka u rizičnoj zemlji ili tokom putovanja bili u kontaktu sa bolesnim ljudima, njihovom krvlju, sekretima
ekskretima, životinjama trebali bi odmah da se obrate lekaru, u ovom slučaju najbolje telefonom, stoji u saopštenju Zavoda.

Pre nego što se jave zdravstvenoj ustanovi trebalo bi preduzeti odgovarajuće mere lične zaštite i nikako ne koristiti sredstva javnog prevoza.

U saopštenju se navodi i da za sada nema potrebe za preduzimanjem bilo kakvih posebnih prventivnih mera, izuzev onih koje se odnose na putnike u međunarodnom saobraćaju.

You may also like