Sremska Mitrovica – Na benzinskim pumpama u Srbiji osvanule su nove, više cene naftnih derivata pa su benzin, dizel i TNG skuplji, u proseku za dva do tri dinara po litru.

Benzin je dostigao cenu od 153,9, evrodizel 155,4 a TNG 87,9 dinara po litru što je 20 dinara više nego prošle godine u ovo vreme.

Ogorčenim vozačima koji su pre nekoliko godina pohrlili da ugrađuju TNG uređaje u svoja vozila, kada je auto-plin bio dosta jeftiniji u odnosu na benzin, sada su se pridružili i vozači koji imaju automobile koje pokreće dizel.

Razlog poskupljenja dizela leži u procesu proizvodnje. Izdvajanje evrodizela iz sirove nafte je sada skuplji proces od bezolovnog benzina. Pored skupljeg načina destilacije i činjenica da se zahvaljujući novim tehnologijama u refinerijama dobija više bezolovnog benzina nego evrodizela iz tone sirove nafte, takođe utiče na konačnu cenu.

Dizel je još jeftiniji u zemljama u kojima je akciza znatno niža za dizel nego za benzin ali je i tu tendencija da se zahvatanja države ujednače pa će tako, uskoro svuda evrodizel biti skuplji od benzina.

Dizel u BiH košta, u proseku 1,2 evra, koliko se prosečno nudi i benzin. Za litar dizela u Hrvatskoj treba odvojiti 1,3, a benzina 1,42 evra, ali se očekuje da od jeseni dođe do „usklađivanja sa evropskim cena“.
U Grčkoj je dize i dalje jeftiniji od benzina, baš kao i u Makedoniji na većini pumpi, ali je u Mađarskoj, dizel sve skuplji u odnosu na benzin. U Crnoj Gori dizel je za oko 10 centi po litru jeftiniji od
Benzina.

Možda Vam se svidi i