Danas se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Sremska Mitrovica – Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

Povodom obeležavanja ovog dana tri udruženja, Društvo za cerebralnu i dečiju paralizu sremskog okruga, Udruženje slepih i slabovidih i Društvo MNRO (mentalno nedovoljno razvijene osobe) priredilo je izložbu svojih kreativnoh radova u čitaonici biblioteke “Gligorije Vozarović” koja je prodajnog karaktera i otvorena još samo danas.

1

“Treba reći da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju sa socijalnim i ostalim barijerama koje su često posledice nedostatka znanja i svesti o pitanjima invalidnosti. Osobe sa invaliditetom imaju svoje vrednosti svoje kvalitete, sposobnosti i znanja da u velikoj meri doprinesu društvu u kojem živimo. Neophodna je integracija osoba sa invaliditetom u društvo.”, rekla je Ružica Garunović, predsednik Društva za cerebralnu i dečiju paralizu Sremskog okruga.

međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno ucešće u društvu. Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, a to su pre svega, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva. Procene su da približno 15 odsto svetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta.

You May Also Like