DANAS JE SVETSKI DAN ŽIVOTINJA: Ne napuštajte ljubimce, zaštitite ih!

Sremska Mitrovica – U Srbiji i celom svetu danas se obeležava – Svetski dan životinja koji bi trebalo da podstakne pojedince i organizacije da se pozabave problemima zaštite životinja u svojim sredinama, a državne organe na dosledno sprovođenje zakonskih propisa koji se tiču dobrobiti životinja.

10559785_10204388163894216_2595543419544972624_n

U saopštenju je navedeno da će obeležavanje ovog dana prirediti brojne organizacije za zaštitu životinja iz Srbije i pojedinci koji će organizovati različite akcije i programe, formirajući tako jedinstvenu mrežu koja ima za cilj da promoviše dobrobit i zaštitu životinja.

Ove godine cilj je da se posebno ukaže na neophodnost poštovanja zakona o dobrobiti životinja, kao i sprovođenje programa kojima se mogu rešiti problemi napuštenih životinja u lokalnim zajednicama širom zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju, problem je u u tome što je mali broj opština i gradova uskladilo svoje akcije i planove sa zakonskim propisima, što otežava i onemogućava rešavanje postojećih problema.

Istaknuto je i da su nedavne poplave u nekoliko opština u Srbiji, takođe, ukazale na potrebu da se na državnom nivou organizuje i uredi određena jedinica za hitne reakcije i spašavanje životinja iz područja koja su ugrožena vremenskim nepogodama, zemljotresima i koje se nalaze u sličnim vanrednim okolnostima.

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine u Firenci na svetskom kongresu prijatelja životinja, a svrha obeležavanja je skretanje pažnje čovečanstva na nepravde koje svakodnevno nanosi životinjskom svetu, kao i promocija dobrobiti svih životinja i ukazivanje na jaku vezu između ljudi i životinja.

1450292_588419491205981_156667826_n

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve u cilju što bolje i efikasnije promocije zaštite životinja.

Osnovna ideja je da se što više organizacija priključi obeležavanju ovoga dana, u kojem će različitim programima, prezentacijama, radionicama i aktivnostima učestvovati u ovom globalnom pokretu.

You May Also Like