Sremska Mitrovica – Svake godine 14. februar, među pravoslavnim Srbima, slavi se kao dan Svetog Trifuna. Veruje se da Sveti Trifun štiti sela i naselja od grada i poplava, odnosno da je čuvar vinograda i drugih useva od raznih štetočina.
IMG_9463

Posebno u vinogradarskim krajevima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja to je najveći vinarsko-vinogradarski praznik, jer je Sv. Trifun zaštitinik i slava vinogradara i gostioničara. Na taj dan, uz posebnu molitvu i blagoslov sveštenika, vinogradari po prvi put u novoj kalendarskoj godini, odlaze u vinograd i počinju da orezuju lozu u svojim vinogradima.

“Valja se” da se na dan Sv. Trifuna poreže barem jedan čokot vinove loze u vinogradu. Veruje se i da Sv. Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Veruje se i da sa ovim danom počinje proleće, da se budi priroda i ljubav kod ljudi, a ako na Sv. Trifuna pada kiša, rodiće šljiva…
Tradicionalnim odlaskom u vinograde i rezanjem prvog čokota, po prvi put su laćarački vinogradari kao svoju slavu obeležili Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara. Brojni ljubitelji vinograda i vina okupili su se kako bi proslavili ovaj dan, a domaćin ovogodišnje slave bio je Milutin Bosančić.
Meštani sela Laćarak svečano su obeležili ovaj dan, uz kuvano vino, blagoslov i molitvu sveštenika, vožnju konjima i kočijama kroz selo, muzikom i bogatom gozbom. Ove godine je u Laćarku po prvi put organizovana manifestacija posvećena tamošnjim vinogradarima. Domaćin, Milutin Bosančić, prvi je orezao svoj čokot vinove loze, kako bi plodovi rodili, a berba bila uspešna.
– Iako ne posedujem dugo ovaj vinograd, velika mi je čast ugostiti sve ove ljude i proslaviti sa njima ovaj značajan dan za sve one koji se bave vinogradarstvom i koji vole dobro vino. Ovo su običaji koje su poštovali i obeležavali i naši preci, kako bi bilo roda. Mi nastavljamo tradiciju, kako bi nam prinosi bili veći i kako bismo te običaje preneli i na mlađe generacije, rekao je vinogradar i domaćin Milutin Bosančić.

Ovogodišnji dan Svetog Trifuna okupio je veliki broj meštana Laćarka, predstavnika lokalne samouprave, udruženja žena i sveštenih lica, kao i predstavnika Mesne zajednice, na čiju je ideju i organizovana ova manifestacija.
– Prvi put ove godine Mesna ajdnica je na sebe pruzela dogovornost proslave vinogradarske slave Svetog Trifuna. Uz obred osvećenja kolača u crkvi i osvećenje vinograda, nastavljamo sa obeležavanjem ovog značajnog dana uz kuvano vino i pesmu, kako bi godina bila blagorodna. Ovo je jedan lep običaj, naš vojvođanski, naročito dela oko Fruške gore, koji je poznat kao vinski Srem i koji pokušavamo da oživimo, rekao je predsednik Saveta mesne zajednice Laćarak Dejan Umetić.
Raduje činjenica da sve veći broj poljoprivrednika ponovo sadi vinograde. Za sada su to uglavnom male površine i koriste ih za svoje potrebe. Nekada je ovaj kraj bio poznat po zasadima vinove loze, a odavde potiču i neke od najpoznatijih sorti grožđa.

Možda Vam se svidi i