Sremska Mitrovica – „Đački dinar“ koji je u mnogim školama predstavljan kao obavezan pri upisu u novu školsku godinu, prema saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nije obavezan i na dobrovoljnoj je osnovi.

Kako piše u saopštenju, osnovne i srednje škole ne smeju uzimati novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti uslovljavati upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom.

Uoči upisa učenika u škole, Ministarstvo je istaklo da savet roditelja učenika prvog razreda još nije konstituisan i da odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog „đačkog dinara“ može biti doneta tek u septembru, po konstituisanju saveta roditelja prvog razreda svake škole.

Ministarstvo je podsetilo da škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata ostalim učenicima uplatom sredstava po osnovu „đačkog dinara“.

U saopštenju se navodi da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ne sprečava da roditelji učenika poklone školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali da takve donacije ne smeju da budu iznuđene.

„Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi“, piše u saopštenju.

Možda Vam se svidi i