Sremska Mitrovica – Povodom pisanja pojedniih medija o poskupljenju struje oglasilo se Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije sa potvrdom da ovo preduzeće nije tražilo poskupljenje struje za 50 odsto, (30 plus 20), kao ni da je Agenciji za energetiku Srbije upućen zahtev za korekciju trenutnih tarifa.

Iako se tokom vikenda spekulisao da EPS ima podršku Ministarstva finansija za poskupljenje struje, zbog čega se prošle nedelje, navodno, raspravljalo u vladi, predlog, da se računi uvećaju, posledica je činjenice da će Srbija morati da uvozi struju i to da unapred plati, za šta EPS nema para.

Da pisanje medija ipak imaju i svoje uporište potvrđuje i činjenica da je EPS pretrpeo velike štete tokom nedavnih poplava direktne i indirektne zbog čega mora i moraće da uvozi struju.

Poplave su dovele do toga da će TE „Nikola Tesla” u Obrenovcu tokom zime isporučivati, prema proceni direktora Čedomira Ponoćka, za oko 30 odsto manje struje u odnosu na plan. Umesto oko 90.000 tona koliko se u normalnim zimskim okolnostima proizvodilo uglja, predviđeno je da će tokom zime iz „Kolubare” u TENT dolaziti manje uglja. Proteklih mesec dana to je bilo između 40.000 i 45.000 tona na dan, dok bi narednih meseci to trebalo da bude 65.000 tona, što je dovoljno za oko 60 odsto proizvodnje te termoelektrane.

Srbija 70 procenata ukupne proizvodnje električne energije dobija iz uglja i 30 odsto iz hidro potencijala, jasno je da će EPS morati, tokom zime, više da uvozi struju, jar je tada i potrošnja veća za oko 50 odsto nego leti.

S obzirom na ove okolnosti, nivo proizvodnje uglja diktiraće nivo nabavke nedostajuće struje.

Ukoliko hoće da prođe jeftinije, EPS bi ovih dana trebalo da kupuje struju jer je sada jeftinija, ali i da ovaj period iskoristi za punjenje akumulacija kako bi do početka jeseni i grejne sezone svi kapaciteti bili maksimalno popunjeni. Tu se misli i na reverzibilnu hidroelektranu „Bajina Bašta”.

Možda Vam se svidi i