Sremska Mitrovica- Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srdjan Verbić izjavio je u utorak da je Ministarstvo donelo Pravilnik o merilima za utvrdjivivanje cene u vrtićima čija će primena početi 1. januara 2015. godine.

„Mi već dugo priželjkujemo da se takva odluka usvoji. Nije bilo lako da se preko noći promeni način na koji se obračunavala cena vrtića“, rekao je Verbić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, pre nego što je donet pravilnik, bilo je potrebno da se izmeni nekoliko zakonskih i podzakonskih akata.

Verbić je rekao da je Pravilnik „otišao u štampu u Službenom glasniku“ i da će njegova primena početi 1. januara.

„Lokalne samouprave će moći da obračunaju cene vrtića koja je upravo onakva kakvu smo priželjkivali – a to je maksimalno 20 odsto od ekonomske cene“, rekao je Verbić.

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica“, u devet objekata u gradu i dvadeset objekata u seoskim sredinama na teritoriji grada Grada Sremska Mitrovica, ovogodišnje cene boravka dece bile su na nivou prošlogodišnjih i iznosile su 3.500 hiljade za celodnevni boravak, 850 dinara za poludnevni boravak (zabavište) i 3.300 dinara mesečno za pripremni predškolski program.

Kako smo saznali od Biljane Cvijetić, direktora PU “Pčelica”, cene boravka u mitrovačkim vrtićima za sada se neće menjati.

„Za razliku od nekih gradova u Srbiji, Predškolska ustanova „Pčelica“ se uklapa u postojeći pravilnik i za sada se cene boravka u mitrovačkim vrtićima neće menjati“, rekla je Cvijetić.

Cene boravka u mitrovačkim vrtićima su među najnižim u Srbiji, dok roditelji dece koja pohađaju beogradske vrtiće za celodnevni boravak plaćaju 9.700 dinara, u Subotici 4.500 dinara, u Pančevu 4.650, u Nišu 4.500 dinara, a u Leskovcu 4.900 dinara.

Možda Vam se svidi i