Sremska Mitrovica – Dolaskom hladnog talasa, pojačana je i potražnja za ogrevom, ali ne i prodaja. Iako se većinima onih koji godinama koriste čvrsto gorivo kao ogrev još letos sabdela drvima ili ugljem, ne tako mali broj sugrađana dolazi da se raspita za prodaju ogreva u vrećama. Cena ogreva nije se menjala za razliku od prošle godine, ali je kupovna moć građana još manja, pa je samim tim ni prodaja nije zavidna.

Cene ogreva se nisu menjale u odnosu na prošli godinu. Ugalj Banović je 13.600 hiljada dinara to toni, ugalj Stanari je 8.800 hiljada dinara po toni, kažu u stovarištu Palma iz Sremske Mitrovice i dodaju da je prodaja opala u odnosu na prošlu godinu, uglavnom se naručuje po tona uglja.

Nakon poplava koje su se dogodile u maju, nema proizvodnje domaćeg uglja, pa se uvozi ugalj uglavnom iz Bosne i Hercegovine. Cene su kalkulisane na bazi evra, pa se poskupljenje ogreva ne očekuje osim ukoliko evro ne pređe cifru od 120 dinara.

Kubik drva je i dalje je oko 4800 dinara, u zavisnosti od vrste drveta, i to ispilano i odvezeno do kuće.

novi-sad-ogrev-drva-ugalj-1328585176-49937

Naši sugrađani potvrđuju da manje kupuju i ugalj i drva i da se nadaju da će najavljena prognoza lepog vremena i temperatura u plusu, biti i tačna jer to znači i manja potrošnja ogreva.

Mnogi građani se odlučuju da grejanje na drva ili ugalj ove zime zamene grejanjem na struju, nadajući se da će tako lakše prebroditi zimu, „biće nam hladnije, ali plaća se mesečno, predhodnih meseci nisam mogla da sakupim dovoljno novca za kupovinu drva na vreme, tako da ostaje struja“, rekla je jedna naša sugrađanka.

Po rezultatima ankete na sajtu radija Ozon, 42% građana se greje na drva, a na gas i struju 17% građana Sremske Mitrovice.

Možda Vam se svidi i