Sremska Mitrovica – U okviru Nedelje prevencije raka grlića materice na Trgu svetog Dimitrija danas su sestre iz polivalentne patronažne službe dispanzera za žene delile zdravstveno – vaspitni materijal.

Patronažna sestra Dragana Lakić ovom prilikom je izjavila da se njihov rad u najvećoj meri zasniva na “ulazak“ u porodice. „Prvenstveno radimo sa trudnicama i posle sa porodiljama od kojih veliki broj posle porođaja više ne ide kod ginekologa, mi ih obilazimo, stimulišemo da odu na prvi i najvažniji pregled šest nedelja nakon porođaja, kao i na pregled nakon šest meseci, kada se radi i papanikolau test, a zatim da to čine bar dva puta godišnje. Tim takoreći ulaskom u porodice mi dolazimo u kontakte i sa starijim ženama koje takođe pokušavamo edukovati i stimulisati da idu na redovne preglede“.

„Pozitivan podatak koji govori u prilog tome da sve naše aktivnosti daju rezultate jeste da u odnosu na neki raniji period, prošle godine, pa i početkom ove zaista je dosta veći broj preventivnih pregleda koji se obave. Mi pored poseta prilikom kojih kroz razgovor i propratni zdravsteveno – vaspitni materijal koji delimo pokušavamo stimulisati žene da obavljaju redovne preglede, odgovoriti na sva pitanja i rešiti eventualne nedoumice, šaljemo pisma, tačnije pozive ženama sa zakazanim terminima kod odabranog ginekologa. U suštini taj preventivni deo koji svaka žena može i mora da obavi je i najvažniji u brizi o svom zdravlju, bar šte se ginekološke strane tiče“, rekla je Sanja Lakić, patronažna sestra dispanzera za žene.

Rak grlića materice najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50 godine života, jedino redovna poseta ginekologu obezbeđuje ranu dijagnostiku i pravovremeno lečenje.

IMG_0526

IMG_0529

You may also like