Brodogradilište ne staje sa gradnjom novih brodova

Sremska Mitrovica – Iako je u brodogradilištu “Zasavica” nedovno je završen i porinut kruzer “AmaVista” vredan 20 mil EUR, radovi ne prestaju. “Zasavica” pravi još jednu rečnu damu za američku kompaniju “AmaWaterways”.

Luksuzni kruzer napravljen je za kompaniju “AmaWaterways” iz Sjedinjenih Država, a kako stvari stroje, za Mitrovčane ni ubuduće neće biti zime. Kako su za “eKapiju” najavili iz kompanije “Vahali”, za američku firmu u brodogradilištu “Zasavica” trenutno prave još jedan ovakav kruzer, a imaju porudžbinu za još dva, u sledećih nekoliko godina.

“AmaVista” vredna 20 mil EUR krenula je pre nekoliko dana na dalek put.
Brod je širok 11,5, dugačak 135 metara, a može da primi maksimalno 164 putnika. Namenjen je za plovidbu evropskim rekama. Ima 79 kabina i 3 apartmana. Prvi putnički brod, napravljen u obnovljenom brodogradilištu u Zasavici – Mačvanskoj Mitrovici, porinut je 11. aprila. “AmaVista” je, inače, 5. rečni kruzer koji “Vahali” pravi za kompaniju “AmaWaterways”.

“Vahali” osim rečnih kruzera, izrađuje i sve vrste plovila od metala, prvenstveno za rečni i priobalni saobraćaj – tankere, barže, gurače, specijalna plovila za iskopavanje i čišćenje dna, jahte itd. U sastavu brodogradilišta je i posebno odeljenje za remont brodova.

Zahvaljujući blagoj zimi, građevinci su mogli da zasuču rukave, pa su hale tokom prethodnih meseci zablistale. Krajem marta, u Zasavici je ponovo otvoreno i odeljenje za sečenje, sa dva “plazma sekača”, za različite sekcije brodova. Od početka aprila, u “Vahali” brodogradilištu u funkciji je najnoviji poljski “peiner” kran, a ovaj 200 tona težak džin može da ponese 60 tona opterećenja.

– Planiramo da brodogradilište “Zasavica” postane jedno od najvažnijih u regionu i očekujemo da od juna 2014. bude potpuno u funkciji – kažu u holandskoj kompaniji za “eKapiju”.

“Vahali” u našoj zemlji zapošljava 350 ljudi, a kako uvek podsećaju, od kako su 2005. stigli u Srbiju, pa sve do sada – od države nisu uzeli ni dinar subvencija.

eKapija

You May Also Like