Bliži li se kraj štrajka advokata?

Sremska Mitrovica – U toku današnjeg dana Ministar pravde Nikola Selaković u zgradi Vlade Srbije održaće sastanak sa predsednicima svih advokatskih komora u Srbiji i predstavnicima međunarodnih advokatskih organizjacija kako bi pokušali da nađu rešenje za stanje u srpskoj advokaturi i pravosuđu.

Osim ministra pravde sastanku će prusustvovati i predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Ðorđević i predsednici svih osam regionalnih advokatskih komora u sastavu Advokatske komore Srbije, kao i predstavnici Asocijacije udruženja i advokatskih komora Evropske unije (ČBE) Peter Saboa, Međunarodne unije advokata (UIA) Andraš Seckaj i Međunarodne asocijacije advokatskih komora (IBA) Peter Koveš.

Skupštinu planiranu za 11. decembar AKS je juče odložila za 22. decembar, kako bi imala vremena da razmotri moguće ishode pomenutog sastanka.

Početkom novembra Skupština Srbije je na predlog Ministarstva pravde izmenila odredbe pomenutih zakona ukinuvši ekskluzivitet javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti. Međutim izmenama je ustanovljena obavezna solemnizacija ugovora kod javnog beležnika koji sačine sami građani ili uz pomoć advokata.

Te izmene nisu zadovoljile advokaturu, koja želi da sačinajvanje ugovara ostane u sferi privatnog a ne javnog prava.

Tokom dva meseca protesta ukazivali su i na brojne druge nezakonitosti koje su se pojavile prilikom uvođenja javnog beležništva.

Pitanje poreza biće realizovano u narednim danima, kako je najavio ministar prave, tako što će iznos paušalnog poreza advokatima u ovoj godini biti povećan za 10 odsto, a druga rešenja koja su premašivala 40 odsto staviće se van snage.

You May Also Like