Sremska Mitrovica – U okviru zajedničkog projekta Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvete, policijske uprave Sremska Mitrovica i gradske uprava za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica raspisan je likovno – literarni konkurs za učenike petih razreda svih osnovnih škola na području sremskog okruga, pod nazivom „Bezbedno detinjstvo“.

bezbedno detinjstvo

Konkurs se održava četvrtu godinu za redom i on predstavlja rezime svega onoga što su deca u prethodnom periodu naučila.

„Upravo deca su najugroženija kategorija u svim segmentima društva i mi moramo da se ponašamo društveno odgovrnim prema njima, s tim u vezi neki od ciljeva ovog projekta i ovog konkursa je da se deca edukuju, da im se podigne svest o značaju poštovanja saobraćajnih propisa, kao i da se promene navike ponašanja u saobraćaju i tako doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda. Jedan od ciljeva jeste i da se podigne svest o štetnosti droga i alkohola i da od malih nogu, od ranog detinjstva edukujući decu izgradimo društvo koje poštuje pravila svakog pojedinca, društvo bez nasilja i diskriminacije“, rekla je Mirjana Pjevac, načelnica gradske uprave za obrazovanje.

bezbedno detinjstvo1

Željka Avrić, portparol policijske uprave Sremska Mitrovica ovom prilikom istakla je značaj preventivnog rad policijskih službenika sa decom i mladima i govoreći o projektu i ona se osvrnula se na njegov primarni cilj.
„Glavni cilj nam je da kroz seriju predavanja i razgovora koje obavljaju za to obučeni policajci upoznamo decu sa osnovnim poslovima policije, kako da se ponašaju u saobraćaju, da se upoznaju sa vrstama nasilja i sa načinima kako mogu da se zaštite, od nasilja, od droge i alkohola. Deca poznaju naše policijske službenike koji dolaze u njihove škole i neretko im se obraćaju za savet i pomoć. Na ovaj način razvija se njihova bezbednosna kultura, utičemo na sticanje pozitivnih moralnih obrazaca ponašanja i razvojamo poverenje u policiju“.

bezbedno detinjstvo2

Kroz konkurs na polularan način deci se približavaju veoma ozbiljne životne teme, a pored uloge policije, veoma važna je uloga kako škole tako i porodice.

Na konkurs je pristiglo 43 literarna i 101 likovni rad, od kojih je bilo nagrađeno po pet iz obe kategorije.

Teme konkursа:

1. „Sport DA – drogа NE!“
2. „Drugаrstvo ne poznаje nаsilje među vršnjаcimа“
3. „Usporite pored škole, decа vаs mole“

Nagrađeni učenici zа literаrne rаdove:

1. Teodorа Jаnković OŠ „Jovаn Jovаnović Zmаj“ Sremskа Mitrovicа
2. Sаnjа Vukаdinović OŠ „Sаvа Šumаnović“ Erdevik
3. Milicа Teslić OŠ „Vuk Kаrаdžić“ Adаševci
4. Ivаnа Kovinčić OŠ „Brаnko Rаdičević“ Šid
5. Anđelkа Vаsiljević OŠ „Sveti Sаvа“ Sremskа Mitrovicа

Nagrađeni učenici zа likovne rаdove:

1. Mаrtа Terek OŠ „Jovаn Jovаnović Zmаj“ Mаrtinci
2. Tаmаrа Cаrević OŠ „Boško Pаlkovljević Pinki“ Sr. Mitrovicа
3. Viktorijа Blаgojević ŠOSO „Rаdivoj Popović“ Sremskа Mitrovicа
4. Anа Mаtijević OŠ „Nikolа Teslа“ Novi Bаnovci
5. Vаrvаrа Kvаs OŠ „Dositej Obrаdović“ Irig

Možda Vam se svidi i