Bezbedno detinjstvo

Sremska Mitrovica – U okviru zajedničkog projekta Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvete, policijske uprave Sremska Mitrovica i gradske uprava za obrazovanje Grada Sremska Mitrovica raspisan je likovno – literarni konkurs za učenike petih razreda svih osnovnih škola na području sremskog okruga, pod nazivom „Bezbedno detinjstvo“.

bezbedno detinjstvo

Konkurs se održava četvrtu godinu za redom i on predstavlja rezime svega onoga što su deca u prethodnom periodu naučila.

„Upravo deca su najugroženija kategorija u svim segmentima društva i mi moramo da se ponašamo društveno odgovrnim prema njima, s tim u vezi neki od ciljeva ovog projekta i ovog konkursa je da se deca edukuju, da im se podigne svest o značaju poštovanja saobraćajnih propisa, kao i da se promene navike ponašanja u saobraćaju i tako doprinese smanjenju broja saobraćajnih nezgoda. Jedan od ciljeva jeste i da se podigne svest o štetnosti droga i alkohola i da od malih nogu, od ranog detinjstva edukujući decu izgradimo društvo koje poštuje pravila svakog pojedinca, društvo bez nasilja i diskriminacije“, rekla je Mirjana Pjevac, načelnica gradske uprave za obrazovanje.

bezbedno detinjstvo1

Željka Avrić, portparol policijske uprave Sremska Mitrovica ovom prilikom istakla je značaj preventivnog rad policijskih službenika sa decom i mladima i govoreći o projektu i ona se osvrnula se na njegov primarni cilj.
„Glavni cilj nam je da kroz seriju predavanja i razgovora koje obavljaju za to obučeni policajci upoznamo decu sa osnovnim poslovima policije, kako da se ponašaju u saobraćaju, da se upoznaju sa vrstama nasilja i sa načinima kako mogu da se zaštite, od nasilja, od droge i alkohola. Deca poznaju naše policijske službenike koji dolaze u njihove škole i neretko im se obraćaju za savet i pomoć. Na ovaj način razvija se njihova bezbednosna kultura, utičemo na sticanje pozitivnih moralnih obrazaca ponašanja i razvojamo poverenje u policiju“.

bezbedno detinjstvo2

Kroz konkurs na polularan način deci se približavaju veoma ozbiljne životne teme, a pored uloge policije, veoma važna je uloga kako škole tako i porodice.

Na konkurs je pristiglo 43 literarna i 101 likovni rad, od kojih je bilo nagrađeno po pet iz obe kategorije.

Teme konkursa:

1. “Sport DA – droga NE!”
2. “Drugarstvo ne poznaje nasilje među vršnjacima”
3. “Usporite pored škole, deca vas mole”

Nagrađeni učenici za literarne radove:

1. Teodora Janković OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Sremska Mitrovica
2. Sanja Vukadinović OŠ “Sava Šumanović” Erdevik
3. Milica Teslić OŠ “Vuk Karadžić” Adaševci
4. Ivana Kovinčić OŠ “Branko Radičević” Šid
5. Anđelka Vasiljević OŠ “Sveti Sava” Sremska Mitrovica

Nagrađeni učenici za likovne radove:

1. Marta Terek OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Martinci
2. Tamara Carević OŠ “Boško Palkovljević Pinki” Sr. Mitrovica
3. Viktorija Blagojević ŠOSO “Radivoj Popović” Sremska Mitrovica
4. Ana Matijević OŠ “Nikola Tesla” Novi Banovci
5. Varvara Kvas OŠ “Dositej Obradović” Irig

You May Also Like