Besplatna vantelesna oplodnja i za drugo i treće dete

Sremska Mitrovica – Vojvođanke koje se bore s neplodnošću, a koje žele drugo ili treće dete, dobiće šansu da besplatno prođu program vantelesne oplodnje od 1. septembra ove godine. Šansu da dobiju drugo ili treće dete dobiće 300 parova godišnje, a procedure će se izvoditi na tri novosadske klinike: državnoj Betaniji i privatnim Perinatal i Genesis.

Ovo je prvi put da će jedna pokrajinska institucija pomoći roditeljima da preko potpomognute oplodnje dobiju drugo ili treće dete. Dosadašnji programi bili su osmišljeni tako da se besplatna vantelesna omogućava samo roditeljima koji uopšte nemaju dece.

“Mnoštvo je parova koji se bore s neplodnošću i koji bi želeli dvoje ili troje dece, ali, nažalost, ne mogu to da učine bez vantelesne oplodnje. Kao prvi ljudi pokrajine, koja se bori sa belom kugom i u kojoj prosečan par ima samo jedno dete, smatrali smo da bi trebalo pomoći svim parovima koji žele mnogočlanu porodicu”, kaže Vesna Kopitović, pokrajinski sekretar za zdravstvo i vođa najuspešnijeg tima za vantelesnu oplodnju u Srbiji.

Za svaki pokušaj oplodnje jednog para pokrajina će izdvojiti 150.000 dinara, što pokriva proceduralne troškove, a sam par moraće da snosi troškove nabavke lekova.

“Moje kolege sa Betanije spremne su da ove procedure izvode bez naknade i van radnog vremena, kako bi omogućile da što više parova dobije šansu”, ističe Kopitovićeva.

Za šest meseci, koliko je proteklo od pisanja prvog predloga Ministarstvu, u Pokrajinskom sekretarijatu kontakt podatke je ostavilo čak 700 Vojvođanki koji su spremne da uđu u program istog časa kada on zaživi.

USLOVI – Kao i u programu besplatne vantelesne oplodnje za prvo dete parovi će morati da ispune određene uslove: da mame nisu starije od 40 godina, da im je očuvana funkcija jajnika, da imaju normalan indeks telesne mase (ispod 30) i ejakulat budućih tata moraće da sadrži žive ili morfološki ispravne spermatozoide.

You May Also Like