Sremska Mitrovica – Advokati iz cele Srbije danas su obustavili rad i tako paralisali rad govoro kompletnog pravosuđa.
To znači da advokati ne dolaze na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti obavljaju druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Beogradski advokati su zbog nezadovoljstva novim poreskim nametima za paušalni porez prošle srede ponovo stupili u štrajk, a danas su im se, shodno odluci Skupštine Advokatske komore Srbije, pridružiti svi advokati u Srbiji.

Advokatura je nezadovoljna povećanjem paušalnih poreskih nameta, kao i pojedinim odredbama Zakona o javnom beležništvu.

Advokati u glavnom gradu štrajkovali su iz istih razloga 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula, a na tri dana su im se pridružili i advokati iz cele Srbije.

Međutim, juče su nastavljeni razgovori predstavnika advokature, ministarstava finansija i pravde u okviru radne grupe povodom rešavanja problema paušalnog oporezivanja advokata.

Na sastanku je dogovoreno da advokati već koliko danas radnoj grupi dostave pismeni predlog za rešenje njihovog problema, a sledeći sastanak zakazan je za ponedeljak, 22. septembar.

Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu, jer onima koji paušalno plaćaju nameti su Uredbom ministarstva finansija višestruko povećani.

Oni traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto.

Možda Vam se svidi i