Sremska Mitrovica- Sindikat zdravstva doneo je Odluku o organizovanju jednodnevnog granskog štrajka zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije koji će biti održan 05. novembra.

U saopštenju se navodi da najvljeni štrajk podrazumeva obustavu rada uz okupljanje zaposlenih u ustanovi, čitanje Proglasa i poštovanje minimuma procesa rada.

Jednodnevni granski štrajk se organizuje zbog najavljenog umanjenja plata od 10 %, zbog odugovlačenja sa nastavkom pregovora za zaključivanje Posebnih kolektivnih ugovoraza oblast zdravstva i socijalne zaštite, zbog različitog tretmana zaposlenih u javnom sektoru kao i zbog daljeg urušavanja radno- pravnog i materijalnog položaja zaposlenih.

Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Republike Srbije: Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Samostalni sindikat obrazovanja Srbije, Samostalni sindikat uprave Srbije, Samostalni sindikat kulture Srbije, Samostalni sindikat pravosuđa Srbije i Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije iskazali su ogorčenje u ime članstva i svih zaposlenih u javnom sektoru i najoštrije osuđuju odluku Vlade Republike Srbije o usvajanju Zakona o privremenom umanjenju plata zaposlenih u javnom sektoru.
Ova takozvana „privremena mera“ umanjenja zarada trajaće duže od tri godine.

U saopštenju se navodi da se „sav teret finansijske i ekonomske krize svaljuje se na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Istovremeno vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara a drugima se umanjuju i onako niske plate i zarade“.

Sindikati javnog sektora smatraju da bi se mnogo veći efekti postigli da država realizuje sledeće mere:
uvođenje sive ekonomije u legalne tokove (480 milijardi dinara se godišnje obrne na sivom tržištu),
povećanje naplate nenaplaćenih poreza i doprinosa, posebno tajkunskih preduzeća (nenaplaćeni dug no ovom osnovu iznosi 50 milijardi dinara),
smanjenje izdvajanja za političke partije,
smanjenje broja nepotrebnih agencija,
prestanak nekontrolisanog političkog zapošljavanja u državnim organima i javnim službama,
smanjivanjem plata direktora agencija i javnih preduzeća koji imaju veće plate od premijerske.

Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno već jednako za sve.

Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru, navodi se u saopštenju.

Možda Vam se svidi i