Sremska Mitrovica – Danas je završena izložba „Mali sajam lepih stvari“.
U okviru obeležavanja Novembarskih dana, od ponedeljka, 4. novembra, pa do danas do 15.00 mitrovčani su mogli pogledati rukotvorine, Vere Ljubišić, Nevene Nikolić i Mirjane Žigmundovac.

Priroda, umetnost i narodna tradicija podsticaj su za stvaralačko izražavanje gospođa Vere Ljubišić i Nevene Nikolić (članice Udruženja građana „Rukotvorine“) i Mirjane Žigmundovac, istoričara umetnosti u penziji. Svaka od njih je različita, posebna i prepoznatljiva po svom rukotvorenju i rukotvorinama.

Zajednička im je želja za stvaranjem, oplemenjivanjem okruženja, životnog prostora i stila življenja. Njihove su rukotvorine odraz kreativne sinteze i specifičnog su izgleda. Sadrže: umetničku notu, pedantnost, meru estetskog i meru reda. Svaki izrađen i odevni predmet i detalj je poseban i originalan koncept satkan od mnoštva manjih elemenata sjedinjenih u funkcionalnu celinu. Priroda je, za Veru Ljubišić, neiscrpan izvor oblika, ideja, traganja i otkrivanja. U njoj pronalazi materijale i elemente flore koji su, većini nas, neprimetni ili neupotrebljivi: plodovi, grančice, osušeni cvetovi, ljuštika, pa i korov. Kombinujući ih, predstavlja razne motive i predmete bogate likovnim i estetskim kvalitetima.

Ovo potvrđuje da jedna priroda obogaćuje drugu, prenoseći sve to i na onu treću tj. posmatrača. Nevena Nikolić polazi od narodne tradicije i tka odevne predmete i dekorativne tkanine različitih: struktura, boja, šara i rasporeda niti (pončo, šal, zavesa, torbica, prostirka). Prepletaji različite gustine, složenosti i vrste, znalački su uobličeni na osnovu zamisli i umeća autorke.

To potvrđuje da stari zanati i danas donose nove mogućnosti stvaralačkog izražavanja pojedinca. Stvarajući dekorativna liciderska srca od gipsa, Mirjana Žigmundovac nas vraća u dane detinjstva, podseća na lepotu i značaj poklanjanja i darivanja, ali i spaja bliskošću i toplinom. Srdašca, našarana postupno i pažljivo, zrače toplinom i harmonijom ljubavi.

Igra raspoređivanja: palete i površina toplih boja, ritma, linija i načela repeticije, sjedinjuje u celinu. Ovim motivom autorka potvrđuje da se i ljudske emocije i namere mogu izraziti elementima likovnog jezika, simbolikom formi vizuelne komunikacije, te da se mogu spajati srodne duše.

Izložbu su organizovali „Sirmiumart“ u saradnji sa Udruženjem „Rukotvorine“ u prostoru Art kluba.

Možda Vam se svidi i