Uhapšeni čelnici VU „Morović“

Sremska Mitrovica –  MUP Srbije uhapsio je sedam osoba, među kojima nekoliko aktuelnih i bivših čelnika Vojne ustanove Morović zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Oni se sumnjiče da su počinili više krivičnih dela.

MUP sapštava da je u nastavku akcije suzbijanja korupcije u saradnji Uprave kriminalističke policije MUP-a, Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici i Vojnobezbednosne agencije uhapšeno sedam osoba sa područja Sremskog i Južnobačkog okruga.

Navodi se da su uhapšeni S.T., bivši direktor VU „Morović“ koji je sada u penziji, N.S., pomoćnik direktora VU „Morović“ za proizvodnju, M.S., pomoćnik direktora VU „Morović“ za komercijalne poslove, R.V., pomoćnik direktora VU „Morović“ za opšte, pravne i zajedničke poslove, dva odgovorna lica iz privrednog društva „Agroseme invest“ I.S. i D.B. kao i J.Š., šef doradnog centra „Erdevik“ koji posluje u sastavu „Agroseme investa“.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, osumnjičeni su tokom 2011. godine bez zaključenih ugovora proizvodili semenske hibride suncokreta i kukuruza koje je za potrebe privrednog društva „Agroseme invest“ d.o.o. uslužno proizvodila Vojna ustanova „Morović“ u svojim pogonima „Grabovci“ i „Karađorđevo“.

Prilikom ugovaranja proizvodnje prekršili su više propisa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako što je suncokret proizvođen bez sklopljenog ugovora i ispostavljenog računa privrednom društvu „Agroseme invest“ za izvršenu uslugu proizvodnje, dok je proizvodnja kukuruza ugovorena naknadno i to bez uspostavljenih instrumenata obezbeđenja potraživanja, te su na taj način doveli do nemogućnosti naplate za uslugu proizvodnje. Predstavnici privrednog društva „Agroseme invest“ prikazali su Vojnoj ustanovi da je proizvedena manja količina semenskog kukuruza od stvarno proizvedene količine, radi smanjivanja obaveza i nanošenja štete Vojnoj ustanovi „Morović“.

Na ovaj način osumnjičeni su pribavili korist privrednom društvu „Agroseme invest“ u iznosu od 14.029.087,18 dinara, a na štetu Vojne ustanove „Morović“.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

You May Also Like