Sremska Mitrovica – Sa dolaskom lepšeg vremena mnogi građani se odlučuju na odlazak u prirodu. Prijatan boravak u šumskim ili na travnatim površinama van gradskih područja, može da pokvari strah od krpelja i Lajmske bolesti, koju krpelji prenose. Krpelji se pojavljuju već kada temperatura dostigne deset stepeni, pogoduje im toplo i vlažno vreme, pa ih najviše ima posle kiše. Na sreću, većina građana zna kako da se čuvaju od uboda krpelja. Redovno košenje zelenih površina značajno umanjuje verovatnoću nastanjivanja krpelja na istim.

– Najefikasnije metode prevencije vezane su za ličnu zaštitu i izbegavanje ekspozicije krpeljima i to: nošenje odeće svetlih, boja dugih rukava i nogavica, korišćenje sredstava za odbijanje krpelja, repelenata, pregled kože nakon boravka u prirodi i na zelenim površinama , ne izuzimajući kosmati deo glave, preponske, pazušne, zatkolene predele kao i predeo iza ušiju, rekla je za Ozon Dr Nada Zec Petković.

Krpelji svojim ugrizom, na ljude mogu preneti uzročnika Lajmske bolesti. Reč je o bakterijskoj sistemskoj zarazi koja napada ceo organizam, a posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce. Vreme od uboda krpelja do prvih simptoma oboljenja kreće se od tri do 32 dana, a njegova rana faza može da bude bez manifestacija, pa oboleli često i ne znaju da su bolesni. Lajmska bolest se javlja podjednako u svim uzrastima. Najveći broj obolelih registruje se od maja do juna.

Kako saznajemo iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u 2011. i 2012. godini ukupno je registrovan 21 slučaj Lajmske bolesti u sremskom okrugu, a u proteklom periodu 2013. godine zabeležena su 3 slučaja ove bolesti.

Ukoliko se na vreme ne počne sa lečenjem, može doći do trajnog oštećenja zdravlja i invalidnosti, upozoravaju lekari. Ako se krpelj nađe u koži posle povratka iz prirode, potrebno je obratiti se lekaru koji će ga pravilno odstraniti. Skidanje krpelja treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Ono što je takođe veoma bitno jeste da na krpelja ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i ostalo, jer ona izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja, u kojem se mogu naći uzročnici opasne Lajmske bolesti.

You may also like