Sremska Mitrovica – Svetski Dan voda, 22. mart, sremskomitrovački Vodovod je obeležio pružanjem pomoći socijalno ugroženim potrošačima, što je postalo i praksa angažovanja tog javnog preduzeća u rešavanju socijalno društvenih problema.

Nekoliko domaćinstava, uglavnom u selima sremskomitrovačke opštine više neće imati probleme sa kvarovima, zahvaljujući akciji koju je organizovalo JKP “Vodovod”. Pomoć je stigla socijalno ugroženim porodicama koje nisu u mogućnosti da finansiraju radove na popravci vodovodnih instalacija. Medju njima je i domaćinstvo Nikolić Lazara iz Jarka koje ima 15 članova.

Radnici koji očitavaju merna mesta izlaze na teren, lociraju problem i ukazuju na potrebu otklanjanja nedostatka u sistemu instalacija. Na taj način rešavaju se istovremeno problemi potrošača i “Vodovoda”. Ovim radovima se sprečava nekontrolisani gubitak vode, što je svakako u obostranom interesu.

Radovi se odnose na kompletnu sanaciju starog šahta koji zbog starosti nije funkcionalan. Izradjen je potpuno nov šaht, otklonjeni su svi nedostatci starog sitema, ugradjeni su novi ventili I postavljen poklopac. Takodje je uradjeno I nekoliko korekcija na kućnim instalacijama.

Prema planu rada za ovu godinu, sremskomitrovački “Vodovod” je predvideo ovakve i slične akcije pružanja pomoći u rešavanju problema onih koji su ekonomskom krizom najviše pogodjeni. Svetski dan voda je ujedno i prilika da se ovakvi primeri dobre prakse i javno prezentuju.

– Do sada je mitrovački “Vodovod”, svetski Dan voda, obeležavao literarnim konkursima i predavanjima u školama, a ove godine smo odlučili da to bude u vidu pomoći ugroženom stanovništvu i porodicama kojima je pomoć zaista neophodna, izjavila je tehnički direktor JKP „Vodovod“ Vesna Vladisavljević.

Kao društveno odgovorno preduzeće, mitrovački „Vodovod“ radi na angažovanju sopstvenih kapaciteta u pogledu socijalne solidarnosti tokom cele godine. Želja menadžmenta je da u kriznim vremenima pomogne onima koji su najugroženiji, na način koji je adekvatan poslovanju i načinu rada ovog javnog preduzeća. Svetski Dan voda određen je kao dan da se to zvanično i pokaže. Ovakve inicijative biće orjentacija „Vodovoda“ i ubuduće, sa ciljem da aktivno učestvuje u rešavanju problema socijalno ugroženih kategorija stanovništva.

Inače, svetski Dan voda se obeležava svake godine odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ciljem da se ukaže na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Prema podacima ove svetske organizacije, više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj vodi. Da bi se istakao značaj brige o vodi, razdoblje od 2005. do 2015. godine proglašeno je dekadom voda pod sloganom „Voda za život“.

You may also like