Sremska Mitrovica – Bačka je uvek prednjačila po sivoj ekonomiji.Blizina graničnog prelaza je dodatno olakšala da se građani ovog dela Vojvodine odluče za kupovinu namernica u susednoj Mađarskoj.Cene nekih proizvoda su jeftinije a i svaki sledeći odlazak znači i povrat poreza na granici, na Mađarskom delu državne granice kupcima se vraća porez od 27 odsto na ukupan iznos.A kako se roba ne prijavljuje na našoj carini, porez na uvoz se, naravno, ne plaća, nema ni akciznih markica i drugih dažbina.

Padom standarda građana, u poslednjih godinu i po dana ova „grana“ dobija sve veće razmere.

I Sremci više ne odolevaju da jeftinije namernice potraže pa i na subotičkom Buvljaku, drugim manjim pijacama, kao i uličnoj prodaji, tezge sa neocarinjenim namirnicama, kućnom hemijom, kozmetikom, čak i odećom i obućom.

“Odem u Suboticu na proleće, mnogo je jeftinije da tamo kupim na pijaci garderobu koja je ista ali mnogo jeftinija nego u buticima u Gradu.Nađem ženske cipele po ceni čak 2 do 3 hiljade jeftinije nego u prodavnicama u Sremskoj Mitrovici.Usput kupim sir, kobasicu i druge namernice” kaže jedna naša sugrađanka.

Postala je čak i praksa da se namernice kupuju od građana koji iz Mađarsku donose robu u Sremsku Mitrovicu.

Za kupovinu robe iz Mađarske građani plaćaju jeftinije nego u marketima u Gradu.Za sir trapist od tri kilograma cena je 10 do 13 evra, salama pileća 1kg od  2 do 4 eur (u zavisnosti od proizvodjača), prašak za veš 9kg npr. Ariel 13 evra a može i jeftinije  od 9 do 12 evra u zavisnosti od proizvođača, omekšivač Lenor od pet litara može se kupiti po ceni od 5 evra.

 

Cene za iste proizvode u jednom od povoljnih marketa u Gradu su mnogo veće.Za kilogram sira treba izdvojiti 992 dinara, što je oko 9 evra za jedan kilogram, ta pileću salamu od 350 grama cene se kreću od 92 do 120 dinara( oko 1 evro), prašak za veš marke Ariel od 3 kilograma košta 699 dinara (nešto više od 6 evra) a Lenor od jedne litre 243 dinara(preko 2 evra).Ukupna ušteda ako se kupuje roba od prodavaca koji je donose od „preko“ ušteda je za ove artikle najmanje 25 evra ili 2.800 dinara.

Razlika u cenama je velika pa ne čudi što ovaj način „kupovine“ koristi sve više Mitrovčana.

Prosečna potrošačka korpa iznosi skoro 64.000 dinara, što znači da je za osnovne troškove porodice potrebno izdvojiti jednu i po platu. Potrošači kažu da je realna korpa mnogo veća i da je kupovina robe “na crno” jedan od načina da se nekako pregura mesec.

Prosečna mesečna zarada u Srbiji za januar 2013.godine iznosi  39.197 dinara.

Možda Vam se svidi i