Sremska Mitrovica – Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je odluku da će članovi USPS u utorak, 10. decembra stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja, stoji na sajtu USPS (www.unijasprs.org.rs) a prenose agencije.

Jednočasovnim štrajkom članovi USPS upozoriće javnost i poslanike u republičkom parlamentu na sve lošiji materijalni položaj prosvetnih radnika.

Toga dana u školama članicama Unije neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da je u ovom sindikatu oko 600 škola i 30.000 članova.

Članovi USPS zahtevaju da se obezbede sredstva za korekciju Uredbe o koeficijentima u 2014. godini ili da se donese Zakon o platama na bazi platnih razreda, da se rast  zarada u prosveti ne vezuje za rast penzija, da se isplate zaostala dugovanja na ime otpremnina za penzionere i druge islate po Posebnom kolektivnom ugovoru i da se ukine ili odloži do 2020. godine primena novog sistema finansiranja škola po učeniku, stoji u odluci o stupanju u štrajk.

Plata u prosveti je, kako je Matijević rekao na konferenciji za novinare, oko 42.000 dinara, za 2,1 odsto manja od republičkog proseka iako je ovo najobrazovanija branša – 70 odsto ljudi ima završen fakultet.

Čelnici Unije smatraju da novca  ima, ali da nije dobro raspoređen i traže preraspodelu i veća izdvajanja za prosvetu kao i formiranje platnih razreda, kao i da odnos najniže i najveće plate bude 1:3.

Tako je, kako je rečeno na konferenciji, na poziciji Ministarstva prosvete za sudske takse planirano 134 miliona dinara, a za stručno usavršavanje 163 miliona, iako je to u nadležnosti lokalne samouprave. Ranije je za tu namenu bilo opredeljeno 7,5 miliona dinara, rečeno je na konferenciji.

Unija negoduje i što su za decu zaposlenih u Ministarstvu prosvete obezbeđeni pokloni za Novu godinu pojedinačne vrednosti od 8.500 dinara, za šta je, kako navode, potrošeno više od milion dinara.

„S obzirom da i ostali zaposleni u prosveti imaju malu decu, za njih će poklona biti samo ukoliko ih kupe njihovi roditelji“, rekao je potpredsednik Unije Miodrag Jevtić.

On tvrdi da je u „Ministarstvu prosvete ispletena gusta mreža za prikupljanje i trošenje sredstava iz različitih fondova“, koja završasvaju kao honorari autora projekata.

Ministarstvo je poslednjih godina na „razvojne“ projekte potrošilo oko 130 miliona evra, rekao je Jevtić smatrajući da se radi o neoperativnim i neprimenljivim projektima.

Kao najnoviji primer on je naveo projektni model „Razvionica“ u okviru koga za trenere za obuku 13.000 nastavnika treba platiti 3,6 miliona evra.

Konferenciji je prisustvovao i direktor Republičkog centra za talente Aleksandar Toković koji je ukazao na nebrigu države o talentovanoj deci i ustanovi ciji je osnivač.

Zaposleni u centru, ustanovi koja se bavi podsticanjem i uvođenjem talentovane dece u proces naučno-istraživačkog stvaralaštva, nisu dobili platu 30 meseci, rekao je Toković.

On je istakao je za 2013. godinu ustanovi odobreno samo milion dinara, a potraživanje je trenutno oko 7,5 miliona.

Ukoliko nešto ne bude preduzeto narednih deset dana, bićemo prinuđeni na radikalne mere, rekao je Toković.

You may also like