Sremska Mitrovica – Dvočasovnom obustavom rada prosvetari u deset škola u Sremskoj Mitrovici upozorili su državu na svoj loš položaj. Traže limitiranje broja đaka u odeljenju, uvođenje obavezne srednje škole i odlaganje promene finansiranja.

Dvočasovna obustava rada u sredu u školama, čiji zaposleni pripadaju Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, uvod je u niz štrajkova koji najavljuju sindikalci. Kada će biti sledeće jednočasovno upozorenje biće poznato naredne nedelje, posle sastanka koji treba da se održi ovog vikenda u Zrenjaninu, rekla je za radio Ozon Dobrila Gmizić predsednica tog sindikata.

U Sremskoj Mitrovici protesta je bilo u deset škola, dok je u jednoj školi obustava bila delimična jer su neki od nastavnika škole članovi drugog sindikata.

Ciljevi ovog štrajka upozorenja su limitiranje broja đaka u odeljenju na 25, uvođenje obavezne srednje škole i odlaganje promena načina finansiranja školskog sistema.

Između ostalog iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kažu da će tražiti i status službenog lica za prosvetne radnike.

U Ministarstvu prosvete nisu iznenađeni najavama štrajkova, ali napominju da će se tek videti šta je od zahteva moguće ispuniti.

You may also like