Mitrovački maturanti skromno biraju toalete

Sremska Mitrovica – Izlozi sremskomitrovačkih butika preplavljeni su haljinama i drugim svečanim toaletama za predstojeće maturske proslave.

Maturantima je glavna briga ovog meseca koju garderobu obući za nezaboravnu noć. Ova briga nije samo njihova, nego ujedno i njihovih roditelja kojima će ovo biti dodatni trošak na kućni budžet.

Prodavci u buticima kažu da su roditelji spremni da izdvoje jednu prosečnu platu, pa čak i da se zaduže kako bi njihova deca izgledala posebno za tu priliku.

Maturantkinja Zorana Bakić kaže da je za haljinu i cipele potrošila svega 4.500 dinara i da zna da je teška ekonomska situacija u skoro svim porodicama u gradu, pa je ona odlučila da povede računa o tome koliko će potrošiti na toaletu.

Zoran Štepanović, maturant iz Sremske Mitrovice kaže da su njega roditelji uslovili da ne može da potroši više od 20.000 dinara na celokupne troškove maturske večeri, što on smatra da je sasvim dovoljno za sve njegove potrebe oko proslave maturske večeri.

Majka jednog maturanta je rekla da joj nije važna suma koju će odvojiti za matursko veče jer smatra da je to jednom u životu, i da ne želi da ograničava svoje dete sa cenama.

Cene svečanih haljina kao i odela kreću se od 1.500 do 15.000 dinara, razni modeli sandala i cipela od 2.000 do 10.000 dinara, uz to i torbe čije cene su od 1.000 do 5.000 dinara.

Moderne maturske frizure su obavezne uz toaletu, za koju u gradu maturanti treba da izdvoje od 500 do 2.000 dinara.

U ovom slučaju momci će proći jeftinije jer neće trošiti sredstva na nakit, solarijum, šminku i ostale kozmetičke usluge.

Na sve ovo treba uračunati i troškove proslave. Kada se sve sabere, u proseku je potrebno par stotina evra za proslavu jedne maturske večeri.

Bojana Đorđić

You May Also Like