Sremska Mitrovica – Zaštita od virusa gripa postiže se vakcinacijom, ali i izbor hrane tokom epidemije može imati važnu ulogu. Stručnjaci ukazuju na namirnice kojima se može osnažiti imuni sistem kako bi odoleo napadu virusa.

Grip je sezonsko oboljenje prvenstveno respiratornih organa koje izaziva virus. Sezona gripa počinje sredinom jeseni i traje do prvih dana proleća.

Ove godine dodatna opasnost po imuni sistem vreba i od virusa gripa N1H1. U junu je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da je dostignut nivo pandemije.

Iako su simptomi sezonskog i novog gripa uglavnom isti, kod infekcije virusom H1N1 može se javiti i dijareja i povraćanje.

Trudnice i hronični bolesnici najskloniji su komplikacijama, a kod takvih pacijenata lečenje je dodatno otežano prethodnim zdravstvenim stanjem.

Simptomi se pojavljuju nekoliko dana nakon kontakta sa virusom i najčešće uključuju povišenu temperaturu, kašalj, bolove u grlu, ali i celom telu, začepljen nos, glavobolje, groznicu i opštu slabost.

Najveći broj obolelih od sezonskog gipa oporavi se za sedam, najviše 14 dana.

Međutim, kod starijih osoba, dece i pacijenata sa oslabljenim imunitetom moguće su komplikacije poput upale pluća, bronhitisa ili intenzivniji simptomi.

Najbolji način da se zaštitimo od gripa je vakcinacija. Eksperti kažu da bi bilo dobro pomoći imunom sistemu kako bi se organizam lakše branio od virusa. Jak imuni sistem i u slučaju da se razbolimo pre će se izboriti sa virusom gripa.

Jedan od ključnih faktora u održavanju odbrambenih snaga organizma u dobrom stanju je ishrana.

Farmakolog sa Univerziteta u Filadelfiji Ara Der Marderosian naglasila je da određene namirnice mogu poboljšati stanje imuniteta.

Iako meso nije na spisku najzdravijih namirnica, ono sadrži proteine koji se razlažu na neophodne amino-kiseline. Međutim, tu nije na odmet biti oprezan pri izboru odgovarajuće vrste mesa.

Dobrodošlo je meso sa nižim sadržajem zasićenih masnoća, a više omega-3 masnim kiselinama poput ribe, piletine, ćuretine i pačetine. Male količine govedine neće napraviti preveliku „štetu“ uprkos visokom sadržaju nezdravih zasićenih masti.

Jedan od važnih sastojaka mesa je mineral cink zbog kojeg bi tu namirnicu trebalo uvrstiti na listu za borbu potiv gripa.

Na jačanje imunog sistme utiču pre svega minerali i vitamini. Povrće je više nego korisno kada je u pitanju jačanje imuniteta, jer sadrži velike količine antioksidanasa poput beta karotena, luteina, likopena i selena.

Oni kojima ne smeta miris crnog i belog luka, snabdeće organizam antibakterijskim i antivirusnim materijama.

Stručnjaci sve češće ukazuju na moćna stimulativna svojstva na imuni sistem nekih vrsta pečuraka. Pečurke sadrže više važnih vitamina i minerala, a dok natrijuma ima veoma malo, masnoće i holesterola u ovoj namirnici nema uopšte.

Citrusi su dobar izvor vitamina C, ali i dijetalnih vlakana, te u sezoni gripa ne treba štedeti prilikom kupovine ovog voća.

Kao i drugi mlečni proizvodi, u jogurtu ima kalcijuma i vitamina D. Žive, aktivne kulture, to jest korisne bakterije, pomažu digestivnom traktu i jačaju imuni sistem, zato je bolje izabrati jogurt na kojem je naznačeno da ih sadrži.

Voćni jogurti najčešće imaju veliku količinu nepotrebnog šećera pa stručnjaci preporučuju pravljenje takvih poslastica kod kuće od svežeg voća i jogurta.

Tegobe izazvane bolom u grlu, potvrdili su sada i stručnjaci, ublažiće topla pileća supa ili supa od povrća.

Ipak, zdrava ishrana je samo jedan od faktora koji imuni sistem čine jakim. Od izuzetne važnosti za zdravstveno stanje su i dovoljno sna, tečnosti, redovne fizičke aktivnosti, a što se tiče konzumiranja alkohola i cigareta, ukoliko potpuno odricanje nije moguće, dobro bi bilo makar smanjiti količinu.

Stručnjaci savetuju vakcinaciju i osoba koje imaju jak imuni sistem kako bi se organizam lakše odbranio od najezde virusa.

You may also like