Novi Sad – Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je juče podatke o uzorcima mleka prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, i to više proizvođača.

Ješić je na svom sajtu www.goranjesic.net naveo da je u 29 od 35 uzoraka mleka nivo aflatoksina u mleku veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatoksina u dozvoljenim granicama.

Ješić je naveo da su testirana mleka proizvođača Megle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboled iz Sombora, Imlek iz Beograda, Niška mlekara, Subotička mlekara, Sirela iz Maglića, Mlečna industrija Stapar i Šabačka mlekara.

Kod velike većine proizvođača uočen je povišen nivo aflatoksina u mleku, proizlazi iz rezultata koje je Ješić objavio na svom sajtu.

„Problem nisu mlekare i krave, već kukuruz“, napisao je Ješić noćas na svom nalogu na Tviteru i dodao da problem imaju i mali proizvođači.

On je na Tviteru naveo i da su mu pretili zbog toga što je odlučio da objavi podatke, ali da su pretnje prestale, jer je, kako je istakao, „javnost čudo“.

„A svima što mi prete s lažnim brojem telefona i putem Tvitera: razumem biznis od milijardu evra, ali i volim svoju decu! Samo se potpišite!“, napisao je Ješić.

Ješić je još napisao i da se „za ovo zna od 1. septembra“.

You may also like