Slab odziv gradjana za besplatne kilovate

Sremska Mitrovica – Građani Srbije, sudeći prema broju prijavljenih za status energetski zaštićenog kupca, nisu preterano zainteresovani za besplatne kilovate, koje je Elektrodistribucija Srbije namenila najsiromašnijim potrošačima.

Naime, do kraja aprila, 46.910 građana dobilo je socijalnu kartu za besplatu električnu energiju, naspram 250.000 ugroženih, koliko ih na ovu beneficiju ima pravo.
Podaci o građanima, koji se prijavljuju kod lokalnih samouprava, još se prikupljaju.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da potrošači imaju priliku da se tokom čitave godine prijave za status energetski zaštićenog kupca.Iako je lista onih koji mogu da dobiju besplatne kilovate duga, veliki broj njih ne može da aplicira zbog duga za struju. Iz istog razloga je i prethodne beneficije za siromašne koristilo svega 20 odsto potrošača koji na to imaju pravo. Tako, na evidenciji EPS bilo je 107.000 socijalno ugroženih kupaca električne energije, ali je te olakšice uzimalo svega 22.000 domaćinstava.

Uredba Ministarstva energetike, koja bi trebalo da štiti siromašne građane, daje tročlanoj porodici 160 kilovata besplatno. Ipak, njihovo brojilo ne sme da otkuca više od 400 kilovata za mesec dana, ili će izgubiti beneficije. Ako potroše između 320 i 400 kilovata – država im ukida polovinu besplatne električne energije.

Izvor: Novosti

You May Also Like