Skupština Srbije usvojila 11 zakona

Sremska Mitrovica – Skupština Srbija završila je u petak uveče rad usvajanjem paketa od 11 zakona, neophodnih za usvajanje Predloga Zakona o budžetu za 2014. godinu. Povećan PDV na hranu i IT opremu, obeštećenje za restituciju od 2015, pišu Večernje novosti.

Poslanici Skupštine Srbije sinoć su usvojili izmene 10 zakona.
Doneli su i novi zakon o umanjenju zarada zaposlenih u javnom sektoru, čime će neto plate veće od 60.000 dinara od 1. januara iduće godine biti manje za 20 odsto, a plate veće od 100.000 dinara za 25 odsto.

Među novim propisima su i izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima se na dve godine zabranjuje zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru. Ta mera trebalo bi u budžet da donese u 2014. usled prirodnog odliva zaposlenih, uštede od oko 0,15 odsto BDP, odnosno oko 45 miliona evra, a u 2015. godini dodatnih 0,25 odsto BDP. Usvojenim Zakonom ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u instituciji koja se finansira iz budžeta, a novi radnici mogu biti zaposleni samo uz saglasnost Vlade.

Međutim, zabrana zapošljavanja ne odnosi se na zaposlene u službama Skupštine Srbije, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Državne revizorske institucije, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kao i Agencije za borbu protiv korupcije. I Republička komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Komisija za zaštitu konkurencije, Komisija za hartije od vrednosti, Fiskalni savet, Republička radiodifuzna agencija i Agencije za energetiku izuzeti su iz zabrane zapošljavanja.

Zabrana ne vazi ni za sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, nastavno osoblje visokoškolskih ustanova i naučno i istraživacko osoblje, naučnoistraživačke organizacije, niti za izabrane i imenovane radnike u državnim organima i organima jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i za direktore javnih preduzeća i agencija.

Zakon je predvideo i kazne za nepoštovanje zabrane i one iznose od 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe.

U Skupštini Srbije usvojene su i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je predvidjeno povecanje penzija dva puta godišnje, a usvojene su i izmene zakona o porezu na dohodak građana koje stupaju na snagu od 1. januara 2014. Predviđeno je povećanje penzija u aprilu 2014. za 0,5 odsto i zatim u oktobru za jedan odsto, dok je za 2015. planirano povećanje za po 0,5 odsto, a toliko i u aprilu i oktobru 2016. Skupština je usvojila izmene i dopune zakona o duvanu, sa ciljem da se suzbije nelegalan promet duvana.

Od 1. Januara povećeva se i  PDV na hranu i IT opremu.

Niža stopa PDV, koja se uglavnom odnosi na osnovne životne namirnice i usluge, od 1. januara 2014. godine umesto dosadašnjih osam odsto biće 10 odsto, a računari i IT oprema oporezivaće se po stopi od 20 odsto, predviđaju izmene Zakona o PDV koje je usvojila Skupština Srbije. Za izmene Zakona o PDV glasalo je 128 poslanika, a protiv je bilo 10.

Po nižoj stopi PDV oporezuje se hleb i drugi pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, sveže i smrznuto voće i povrća, žitarice, lekovi. Takođe, po stopi od 10 odsto oporezivaće se i đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge koje se naplaćuju u hotelima, putem ulaznica za bioskope i pozorišne predstave…

Ministar finansija Lazar Krstić je tokom skupštinske debate rekao da to povećanje PDV ne bi trebalo da se u punoj meri odrazi na povećanje cena.

Takođe, ubuduće će se računari i računarska oprema oporezivati višom stopom PDV a ne nižom, kako je bilo do sada, pa će tako od 1. januara 2014. godine računari biti oporezovani stopom od 20 odsto. Krstić je objasnio da je tako i u EU i da je u Srbiji ta oprema duži period bila oporezovana nižom stopom zbog modernizacije, ali da su cene hardvera kod nas znatno veće nego u regionu, tako da bi tržište trebalo da apsorbuje to povećanje PDV-a.

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će se i hotelijerske usluge oporezivati stopom od 20 odsto, do toga ipak neće doći, odnosno hoteljijerske usluge će se i dalje oporezivati nižom stopom, što je rezultat dogovra sa udruženjima hoteljijera. Predviđa se da će povećanje niže stope PDV-a dovesti do priliva u budžet od 21,4 milijarde dinara.

“Povećanje PDV je nešto oko 250 dinara na jednu potrošačku korpu. To nije malo, naročito u ovim okolnostima gde domaća potrošnja stagnira, ali je neophodno. Neophodno je dok ne uspostavimo sistem. Uspostavljamo takav sistem kojim ćemo se boriti protiv sive ekonomije, i kojim ćemo uspeti u naredne tri godine višestruko prebacimo ono što ćemo dobiti povećanjem ovog PDV-a”, rekao je Krstić.

Narodna skupština usvojila je izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, prema kojem će se akontacija obeštećenja po odredbama ovog zakona utvrđivati i isplaćivati počev od 1. januara 2015. godine.

Izmenama zakona o restituciji, kako je popularno nazvan u domaćoj javnosti, propisano je da će Republika Srbija isplatiti bespovratno akontaciju obeštećenja u novcu bivšem vlasniku, na osnovu pravosnažnog rešenja u iznosu od 10 odsto od osnovice obeštećenja, s tim da taj iznos ne može preći 10.000 evra.

Da nisu usvojene izmene i dopune Zakona o restituciji, iz republičkog budžeta u 2014. godini trebalo je izdvojiti oko 20 miliona evra, pišu Večernje novosti.

You May Also Like