Beograd – Tunjevina Rial, koja je u Hrvatskoj povučena iz prodaje zbog visokog nivoa histamina, ove godine nije uvezena u Srbiju, kaže načelnik poljoprivredne inspekcije.

„Uvezena je jedino tunjevina u salamuri proizvođača ‘K plus’, za koju je 25. januara urađena laboratorijska analiza na moguće prisustvo histamina i ustanovljeno je da histamina nema“, rekao je Nenad Katanić agenciji Beta.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je prošle sedmice saopštilo da se s tržiša povlači Konzumova konzervirana tunjevina uvezena iz Tajlanda, zbog prevelike količine histamina. Utvrđeno je da „Rial“ tunjevina, komadi u salamuri, u pakovanju od 160 grama, proizvedena u oktobru 2012. godine, s rokom upotrebe do oktobra 2015. godine, sadrži prevelike količine histamina, zbog čega predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebno za decu i trudnice, jer može da dovede do akutnih alergijskih reakcija.

Histamin nastaje preradom histidina, aminokiseline koja se nalazi u namirnicama kao što su riba, salama, sir, crveno vino, pivo, kiseli kupus. Histamin ne bi trebao da bude problem za telo, jer ga poseban mehanizam u crevima neutrališe, ali ljudi kod kojih taj mehanizam više ne funkcionise dovoljno dobro pate od netolerantnosti na tu supstanci, a simptomi, pored ostalog, mogu da budu i akutne alergijske reakcije.

Možda Vam se svidi i