Sremska Mitrovica – Na sednici 38. po redu, Grupacije proizvođača i prerađivača duvana u mitrovačkoj gradskoj kući izglasano je pet tačaka dnevnog reda, a akcenat je bio na uvođenju mera u cilju povećanja proizvodnje duvana, kao i omogućavanju subvencija proizvođačima ove kulture.

Prema rečima mitrovačkog gradonačelnika, proizvođačima duvana biće pružena sva potrebna pomoć, kako u vidu subvencionih kredita, tako i u vidu potrebne opreme.

Proizvođačima duvana će se omogućiti subvencije za osiguranje i zaštitu od suša namenjene poljoprivrednim gazdinstvima, kao i mere koje bi podstakle razvoj poljoprivrede, gde je strategija podsticanje zasada novih površina sa duvanom.

U 2014. godini potrebno je subvencionisati proizvodnju duvana, jer se time obezbeđuje opstanak proizvodnje i egzistencija stanovništva koje se bavi ovom delatnošću.
Prošle godine u Srbiji proizvedeno 7.962 tone duvana na oko 5.700 hektara, dok je ova godina za proizvođače donela manji prinos, u 2013. godini proizvedeno je sa oko 5.775 ha, oko 7.000 tona svih vrsta duvana. Ovakva proizvodnja je za oko 15 odsto manja nego prethodne godine.

Na sednici Grupacije rečeno je da se, pored klimatskih uslova, uzroci manje proizvodnje nalaze i u ukidanju premija za ovu izvozno orijentisanu granu, kao i nedostatku drugih sistemskih mera za podsticanje proizvodnje.

Proizvodnja duvana traži puno rada i ulaganja, ali je i profitabilna delatnost. Ova delatnost je izvozno orijentisana grana koja u zemlju godišnje donosi 20 miliona evra. To se ostvaruje bez dobijanja stimulacija.
Proizvođači duvana u susednim zemljama imaju stimulacije za proizvodnju, koja predstavlja stratešku delatnost, dok kod nas to nije slučaj, pa se ona iz godine u godinu smanjuje.

Sednica je održana u prisustvu predstavnika Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede, gradonačelnika Sremske Mitrovice Branislava Nedimovića, proizvođača, organizatora proizvodnje, prerađivača duvana i članova Grupacije.

Možda Vam se svidi i