Sremska Mitrovica – Rembrantovu sliku „Portret Rembrantovog oca“ iz 1630. godine, koju je pronašla policija posle sedam godina otkako je ukradena, sutra će gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću uručiti zamenik načelnika Policijske uprave u tom gradu Stevan Krstić. Posle svečane primopredaje, koja će biti obavljena u Gradskoj kući, slika slavnog holandskog majstora biće vraćena Muzeju grada Novog Sada, iz kojeg je ukradena 8. januara 2006. godine(Izvor RTS).

Slika je pronađena je u podrumu porodične kuće na periferiji Sremske Mitrovice umotana u zaštitnu foliju i nakon prvih analiza izgleda dobro očuvana. Sinoć je privedeno nekoliko osoba, ali niko nije zadržan u pritvoru.

MUP je danas saopštio da je Uprava kriminalističke policije MUP-a je u saradnji sa Policijskom upravom Novog Sada pronašla sliku „Portret Rembrantovog oca“.

Rembrantova slika „Portret Rembrantovog oca“ iz 1630. godine, dimenzija 28 puta 22,5 santimetra, neprocenjive je vrednosti, a njenu autentičnost potvrdili su eksperti.
Rembrantova slika ukradena je 8. januara 2006. godine oko 7.30 časova, kada su u zgradu Muzeja u Dunavskoj ulici, upala dvojica maskiranih i naoružanih napadača. Unutra su uleteli u trenutku kada su vrata bila otključana da bi ušao portir. Radnicima muzeja su zapretili: „Ruke uvis, lezite dole, mi znamo po šta smo došli“, a zatim su u munjevitoj akciji iz Zbirke strane umetnosti, na spratu zgrade Muzeja, pored Rembranta odneli još četiri slike neprocenjive vrednosti.

Stalna muzejska postavka ostala je tada siromašnija i za „Glavu Hrista“, ulje na drvetu, nepoznatog autora. Ukrali su i „Pejzaž sa pecarošem“, ulje na platnu Frančeska Mola, kao i Rubensov „Portret Seneke“.

Slika je dva puta bila na meti lopova. Najpre je bila ukradena 5. decembra 1993. godine, ali je devet meseci kasnije pronađena i vraćena u Muzej, a onda je istu sudbinu doživela 13 godina kasnije. Tog 5. decembra 1993. godine, u Muzej su ušli mladić i devojka. On je, dok je devojka odvlačila pažnju čuvaru, neopaženo sliku izvadio iz rama. Sa „Rembrantovim ocem“ je neopaženo izašao u Dunavsku ulicu, gde ga je u kolima čekao drug, prenosi 021.

U toku je operativni rad na ovom slučaju, navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

You may also like