Sremska Mitrovica -„Putevi Srbije” predlažu poskupljenje putarine od 20 posto, a u resornom ministarstvu su spremni da prihvate 15 procenata. Vladi je predloženo vraćanje akcize na gorivo od 15 do 20 procenata, kao što je bilo nekada, ili primena modela koji koristi cela Evropa – da se iz maloprodajne cene benzina odvoji 30 odsto za puteve, što znači da ih održavaju oni koji ih i koriste.

Putna mreža u Srbiji iz godine u godinu sve je lošija, što se negativno odražava na bezbednost u saobraćaju. Novca za održavanje svake godine je sve manje, rupa na saobraćajnicama sve više, tako da se, po nekim procenama, godišnje u saobraćajnim nezgodama gubi više od milijardu dolara! Stručnjaci kažu da je uzrok čak 40 odsto nesreća loša putna mreža koja se slabo održava.

Da bi se povećala bezbednost na putevima i smanjio broj nesreća, u Vladi Srbije je upravo potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između resornog ministarstva, JP „Putevi Srbije”, Agencije za bezbednost saobraćaja, AMŠ-a, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Kriminalističko-policijske akademije u Beogradu.

Oko 15.000 putara jedva sastavlja kraj s krajem, zarade im kasne, a ukoliko se hitno ne reši pitanje finansiranja održavanja, mnogi neće imati šta da rade i moraće u stečaj.

U Sremu, sremskomitrovačko preduzeće „Putevi“, posle neuspešne privatizacije takođe je u situaciji koja zahteva hitno angažovanje i lokalne samouprave.

Na prvoj narednoj sednici Skupštine grada, koja će najverovatnije biti održana početkom idućeg meseca biće razmatrana Odluka koja se odnosi na preuzimanje tog preduzeća od strane lokalne samouprave.

Plan je da „Putevi“ postanu privredno društvo čiji je osnivač lokalna samouprava. Odluka o tome biće razmatrana na prvoj idućoj sednici Skupštine grada. Ukoliko dobije potrebnu podršku nakon toga će se ući u proceduru preuzimanja.

,Putevi“ su već potpisali ugovor sa Gradom o  angažovanju na poslovima  vezanim za održavanje lokalnih saobraćajnica.

You may also like