Program Pozorišta „Dobrica Milutinović“

Sremska Mitrovica – Mitrovačko pozorište REPERTOR
Petak 15. mart 2013.
„Sine, budi čovek“
Promocija knjige Veselina Šljivančanina
Velika scena Pozorišta „Dobrica Milutinović“
Sine, budi čovek
Autor: Veselin Šljivančanin
Da li su čojstvo i junaštvo recidiv prašnjave prošlosti ili nešto što nas iz tamnina tradicije obavezuje u odnosu prema sadašnjosti i budućnosti – odgovornost i obaveza koja prevazilazi sve aktuelne političke, ideološke i nacionalne predznake? Gde čovek postaje deo gomile i gde prestaje njegovo postojanje u savesti i istini? Ova pitanja su osnova memoarskih zapisa Veselina Šljivančanina, oficira JNA i borca koga formira svest o dužnosti i obavezi prema precima i odgovornosti prema potomcima. Teške međunacionalne sukobe u Vukovaru svako tumači na sebi svojstven način, kao pobedu ili kao poraz. Grad dovoljno daleko od Beograda i Zagreba da ne ugrožava bezbednost „dvorova“, a sasvim blizu „vratima paklenim“ i krajnjoj eskalaciji međunacionalnog zla i sukoba. Vukovar je ponor u koji su se, kao u bezdan, survavale sudbine, istine, politike, vojske, ljudi… Možda je istina najviše u rečima Ive Andrića da „u ratovima nema pobednika i pobeđenih već samo jedno poraženo čovečanstvo“. Iz takvog tragičnog iskustva, ali i iz perspektive hrabrog i odgovornog oficira, Veselin Šljivančanin sagledava propast jednog grada i zemlje, ne zaboravljajući nijednog trenutka očeve reči – zakletvu: „Sine, budi čovek.“ Ova knjiga nije samo ratna memoaristika iako je prepuna manje ili više poznatih činjenica i epizoda iz novije istorije. Ona je pre svega svedočanstvo o nama, o hrabrosti i odgovornosti, pravdi i sudbini čoveka pojedinca u istorijskim i političkim vrtlozima.

Subota 16. mart 2013. u 12 sati
Otkačena bajka
Predstava za decu
Velika scena Pozorišta „Dobrica Milutinović“

Subota 16. mart 2013. u 20 sati
Koncert Ruskog ansambla „Voskresenije“ iz Lipecka i
Ruskog ansambla igara „Ruski uzori“ iz Moskve

Velika scena Pozorišta „Dobrica Milutinović“
Od 11. do 17. marta širom Srbije će se praznovati ruski tradicionalni praznik, Maslenica. To je jedan od najomiljenijih i najveselijih ruskih praznika. On se obeležava u celoj Rusiji, a glavno praznovanje je na Crvenom trgu u Moskvi. Maslenica se takođe obeležava širom sveta: u svim ruskim dijasporama u svetu.
U Sremskoj Mitrovici praznovaćemo koncertom dva ansambla iz Rusije: „Voskresenije“ iz Lipecka i Ruskog ansambla igara „Ruski uzori“ iz Moskve.
Folklorni ansambl „Vaskrsenje“ osnovan je 1991. pod rukovodstvom Kristalin Ivaščenko pri Regionalnom domu narodne umetnosti u Lipecku.
U svom repertoaru neguju muzičke stilove regiona južne Rusije(Voronjež,Orel,Kursk,Rjazan,Tambov).Prvi su ansambl koji je pokazao svetu Lipecku folklornu tradiciju. Ansambl je višestruko nagrađivan u Rusiji. Predstavljali su rusku umetnost na mnogobrojnim gostovanjima po svetu: Ukrajina (2000), Letonija (2002), Litvanija (2003,2009), Egipat (2006), Italija (2009), Francuska (2011), Poljska (2012)…

Ulaz je slobodan, a besplatne karte možete podići u sekretarijatu pozorišta svakog dana od 07h do 15h
Dodatne informacije na tel 615-115

You May Also Like