Pozorišno kulturno leto „Tragovi“

Sremska Mitrovica – Ovogodišnje pozorišno leto, iako mnogi programi još nisu zvanično predstavljeni jer dogovori oko angažmana još traju, već sada obećava bagat kulturni program koji se priprema za Mitrovačku publiku.

Izložbom Aleksandra Dimića „Na daskama života“ večeras se zvanično otvara pozorišno kulturno leto u Sremskoj Mitrovici, pod nazivom „Tragovi“.

„Po uzoru na mnoge druge gradove i pozorište Dobrica Milutinović organizuje kulturno leto. Izložba „Na daskama života“ koja će predstaviti portrete glumaca, pravi je način da počne ovakva manifestacija. Ova izložba već ima svoju istoriju u Beogradskom dramskom pozorišu i u Ateljeu 212, a večeras će priliku imati i mitrovčani da je pogledaju“, rekla je direktorka pozorišta Jelena Janković.

Pored obaveze i uloge koje pozorište ima u kulturi Grada, osnovni razlog za organizovanje ove kulturne manifestacije je iskrena potreba publike za sadržajima koje može da ponudi pozorište, dodala je Jelena Janković.

Tokom pozorišnog kulturnog leta planirane su muzičko – poetske večeri, veče sevdaha, i veče Šekspira . Pozorište će  po prvi put otvoriti svoju arhivu za pozorišnu publiku Sremske Mitrovice i predstaviće istoriju pozorišta od osnivanja, velikom izložbom plakata i fotografija prvih predstava pozorišta.

„Tragovi“ će imati i jednu značajnu izložbu pod nazivom „Vrhovni Talija Sveštenik“,
koja će prikazati, kroz fotografiju život i delo velikog srpskog glumca Dobrice Milutinovića.

Iz pozorišnog Muzeja Srbije stigle su u pozorište fotografije iz privatnog i glumačkog života ovog glumca, pa će se i mlađoj generaciji, koja nije upoznata sa životnim delom Dobrice Milutinovića pružiti prilika da vide deo života glumca čije ime nosi Mitrovačko pozorište, rekao je Vladimir Balašćak, glumac pozorišta.

Omladinski studio pozorišta priprema letnju predstavu koja će se odigrati u avgustu. Najavljena je letnja premijera predstave „Snoviđenje u noć“ . U saradnji sa Kancelarijom za mlade Sremska Mitrovica i Kancelarijom za mlade iz Pećinaca, omladinski studio uključio se i u organizaciju obeležavanja dana mladih, rekao je Stefan Tajbl ispred omladinskog studija.

Lokalna samouprava podržava ovu manifestaciju, rekao je Ilija Nedić, načelnik za kulturu, na konferenciji koja je organizovana radi predstavljanja ovog događaja.

“ Smatram da je veoma važna afirmacija kulture, zajedno sa drugim kulturnim sadržajima koji su najavljeni za ovu letnju sezonu. Sa sadržajem ovog leta, kulturnim i sportskim, mitrovčani će kvalitetno obogatiti letnju sezonu u Gradu. Akcenat koji se stavlja na rad i stvaranje, jasan je pokazatelj da se trudimo, bez obzira na lošu finansijsku situaciju. Ovo je teži i duži način ali kvalitetniji put do razvoja kulture. Omladinci su tokom godine svojim angažovanjem i nagradama pokazali da se kvalitet prepoznaje i stvara u Gradu“, rekao je Nedić.

Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika, dodao je da je jasno da pozorište živi,“ Posle nekoliko godina stagnacije, počelo je stvaranje pozitivne slike kulture Grada, prepoznaje se rad mladih ljudi. Očekujem na našem primeru i saradnju gradova u Sremu, razmene gostovanja ili zajedničkih projekata. Grad daje maksimalnu podršku i da se pored krize podrži kultura i ostavi trajni trag u Gradu, da ovakva manifestacija postane i tradicija“.

Ovogodišnje pozorišno leto, iako mnogi programi još nisu zvanično predstavljeni, trajaće do septembra. Predstave će se igrati i izvan pozorišta, u Lapidarijumu, gradskom parku itd.

Osim muzičko – poetskih večeri, predstava, izložbi očekuje se i gostovanje dva pozorišta. Beogradskog dramskog pozorišta sa predstavom Baneta Vidakovića i Šabačkog pozorišta. Tokom trajanja „Tragova“ održaće se i koncert.

You May Also Like