Sremska Mitrovica – Danas je položen kamen temeljac za izgradnju fabrike automobilskih zaptivnih sistema „Kuper Standard“ u Sremskoj Mitrovici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polaganju je prisustvovao Premijer Srbije Ivica Dačić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi, predstavnici „Kuper Standarda“, Robert Kening podpredsednik za operacije profaje Kuper Standarda, Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović sa saradnicima, Filipo Barbeti generalni direktor IVECO, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond), Unikredit banke i drugih firmi.

Premijer Ivica Dačić je rekao da je sadašnjim uslovima nemoguće održavati sistem sa tako malim brojem zaposlenih, zato svim kapacitetima treba da se posvetimo ekonomiji, finansijama i stranim investicijama. „Angažovanje na otvaranju novih radnih mesta, najlepši trenutak u radnom danu jednog premijera“, dodao je Dačić.
Prema najavama, u Kuper Standardu, posao bi trebalo da dobije 600 radnika.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi kazao je da je i dolazak premijera na postavljanje kamena temeljca za investiciju u ovom trenutku rekonstrukcije vlade znak da ona radi na rešavanju ekonomskih pitanja.

„Voleo bih da pričam o investitorima iz Amerike jer ovde, u ovom gradu, postoji još jedan koji upošljava 1.000 radnika. U Sremskoj Mitrovici zaposliti 1.500 ljudi je velika stvar“, kazao je Kirbi.

On je dodao da se očekuje da će u prvom kvartalu 2014. godine iz ove fabrike izaći prvi proizvodi na tržište.

 

 

 

 

 

 

 

 

Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice zahvalio se svima koji su učestvovali u realizaciji projekta i kao primer za efikasnost uprava pomenuo Gradsku upravu za urbanizam koja je za 12 dana uspela da izda građevinsku dozvolu.


„Mi smo prvi kontakt sa predstavnicima Kuper Standarda napravili u aprilu prošle godine, a zatim u decembru i započeli dogovore. Najveći uspeh je 500 mitrovčana, odnosno toliko porodica, koje će moći da nađu posao u ovoj firmi“.

Gradonačelnik je na izlaganju rekao i da će uskoro, već za nekoliko meseci u industrijskoj zoni „Sever“ u Sremskoj Mitrovici, početi sa radom još dva nova gradilišata.

 

„Kuper Standard“, jedan od najvećih svetskih proizvođača delova za automobile, izgradiće u Sremskoj Mitrovici do kraja godine 18.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora, gde će se proizvoditi gumeni i plastični delovi za sve vrste vozila, odnosno kederi (dihtunzi) za vrata i prozore.

To je jedna od trenutno najvećih investicija u Srbiji, ukupne vrednosti 35 miliona evra.

Posao će dobiti oko 600 radnika, koji će pre ulaska u proizvodne pogone završiti obuku u sličnoj fabrici ove firme u Poljskoj i Francuskoj.

U sledećoj fazi će se graditi još 10.000 kvadratnih metara prostora radi proširenja proizvodnje i novog zapošljavanja.

Ugovor o kupovini građevinskog zemljišta i izgradnji nove fabrike za proizvodnju auto-delova i opreme potpisali su pre tri meseca potpredsednik „Cooper Standarda“ za Evropu, Robert Kening, i gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović.

Grad je prodao parcelu površine 6,3 hektara u radnoj zoni „Sever“ za 45 miliona dinara.

SIEPA će podržati ovaj projekat sa 8.000 evra po zaposlenom, jer je reč o pogonu koji će snabdevati fabriku „Fijat Srbija“, i izvoziti gotovo svim velikim svetskim proizvođačima automobila, navedeno je u saopštenju.

You may also like