Sremska Mitrovica – Prema zakonu o saobraćaju Srbije od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume. Novčana kazna za vožnju auta sa gumama koje ne odgovaraju vremenskim uslovima iznosi od 6.000 do 20.000 dinara, a da bi ispoštovali zakon i izbegli kaznu vozačima ode polovina prosečne plate.

Ova zakonska obaveza je dugo bila predmet sporova, ali je u potpunosti zaživela u poslednjih par godina i postala pozamašan deo potrošačke korpe svakog vozača. Domaće gume su ipak najjeftinije, a trgovci u skladu sa tankim novčanicima kupcima nude kupovinu na rate ili na čekove. Najjeftnije nove domaće zimske gume mogu se naći po ceni od oko 3.000 dinara sa montažom po točku, ali cene variraju sve do 6.000 dinara u zavisnosti od prodavca, vrste i proizvođača gume. Polovne gume koštaju manje, oko 1500 dinara, ali na njih obično morate posebno da platite balansiranje i montiranje, od 300 do 600 dinara po točku. Montiranje i demontiranje je jeftinije kod vulkanizera kod koga ste pazarili gume, bilo da su nove ili polovne, ali ipak savetuju da, ako budžet dozvoljava, vozači kupe nove zimske gume. Kad se svedu računi, automobil u jesen i proleće može da košta i do 6.000 dinara. “Prošle godine sam kupio sve četiri gume, odvojio sam pola svoje plate, a ove godine moram svakako platiti majistoru da ih montira, a u proleće demontira i stavi letnje”, rekao je jedan Mitrovčanin, dugogodišnji vozač. “To – zadovoljstvo me obično košta oko pedesetak evra, pa unapred odvojim novac da ne bih morao još i kaznu da platim”, dodaje.

Nedostatak novca često natera vozače da probiju zakonski rok, pa gume kasno montiraju. Vulkanizeri preporučuju da vozači dođu na vreme, da ne čekaju poslednji trenutak ili kada se vreme pogorša. U slučaju saobraćajne nezgode ako na vozilu u pomenutom periodu imate letnje gume, vozilo se smatra tehnički neispravnim, tvrde stručnjaci, pa je moguće da osiguranje naplati oštetu iako to vozilo nije izazvalo nezgodu. Ujedno savetuju da se gume montiraju što pre kako bi se izbegle nepredviđene situacije i novčane kazne.

You may also like