Sremska Mitrovica – Vakcinacija protiv gripa, prema saopštenju Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, treba da počne u toku nedelje u Domovima zdravlja u Sremu. Krajem prošle nedelje u Zavod za javno zdravlje u Mitrovici isporučena je vakcina protiv gripa za sve zdravstvene ustanove u sremskom okrugu.

Prema iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova na teritoriji Srema isporučeno je 10.530 doza vakcine. Kako saznajemo iz Zavoda za javno zdravlje distibucija zdarvstvenim ustanovama je pri kraju, tako da će vakcinacija u Domovima zdravlja početi u toku ove nedelje, a svi zainteresovani za sezonsku vakcinaciju treba da se jave svom izabranom lekaru.

U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, trovalentna, inaktivisana split vakcina proizvođača Sanofi Paster sadrži aktuelne cirkulišuće varijante virusa gripa H1N1, H2N3 i tipa B. Vakcinacija protiv gripa se prvenstveno predlaže osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući i šećerunu bolest kao i hroničnim bolestima bubrega ili oslabljenim imunitetom. Lekari vakcinaciju takođe predlažu licima starijim od 65 godina kao i osobama smeštenim u ustanovama socijalne zaštite. Vakcinacijom se smanjuje rizik od komplikacija i smrtnog ishoda u slučaju razbolevanja od gripa.

You may also like