Sremska Mitrovica – Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje danas. U školu kreću deca rođena od 1. marta 2006. do kraja februara 2007. godine. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.

Zvanično, upisni rok traje do kraja maja, ali postoji mogućnost da roditelji upišu decu i kad školska godina počne, u septembru, ako zbog opravdanih razloga to nisu učinili ranije. Mališane testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.

Škola je dužna da upiše svako dete sa svog područja, ali na zahtev roditelja, u skladu sa mogućnostima škole, dete može da pohađa i školu kojoj teritorijalno ne pripada.

U Ministarstvu podsećaju na kazne od 5.000 do 25.000 dinara ako roditelj ili staratelj ne upiše dete u školu, i najavljuju izmene Zakona o osnovnom obrazovanju, koji bi trebalo da se primenjuje već od septembra. Nastava kod kuće za decu koja su duže od tri nedelje bolesna, učenje na daljinu za vrhunske sportiste i izuzetno nadarene, obavezna užina, 30 đaka u odeljenju, samo su neke od novina.

Možda Vam se svidi i