Sremska Mitrovica – Iz potrošačkih organizacija traže češće ispitivanje ostataka opasnih sredstava za zaštitu bilja u voću i povrću.

ZAKONOM o bezbednosti hrane uspostavljen je lanac kontrole od njive do trpeze, kako bi se osigurala bezbednost hrane, a svaki potrošač na tržištu bio siguran da hrana koju konzumira ispunjava sve zahteve zdravstveno-higijenske ispravnosti i da je propisanog kvaliteta, kažu u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine Srbije.

 

Informacija da je inspekcija Ministarstva poljoprivrede u toku cele protekle godine pronašla povećane količine pesticida u samo dva uzorka voća i povrća trebalo bi da garantuje potrošačima u Srbiji da kupuju zdravu hranu u kojoj nema povećanih koncentracija sredstava za zaštitu bilja.

 

Da se u Srbiji, ipak, kontroliše ispravnost hrane svedoči i  informacija da je u toku 2012. godine obavljeno nešto više od 300 kontrola uzoraka poljoprivrednih proizvoda kod proizvođača kako bi se proverilo da li se pravilno upotrebljavaju đubrivo i pesticidi.

 

U prva tri meseca ove godine uzeto je oko 40 uzoraka voća i povrća. Treba reći i da su rezultati tih ispitivanja pokazali da nema povećanog sadržaja ostataka pesticida od maksimalno dozvoljenih vrednosti.

 

Ali, istovremeno treba podsetiti i na informaciju da su u 60 tona jabuka koje je Srbija izvezla u Rusiju pre dva meseca pronađene povećane količine pesticida.

 

U potrošačkim organizacijama koje se bave ovom problematikom tvrde da postoje dva velika problema kada je o kontroli pesticida u Srbiji reč.

„Prema našim informacijama, voće i povrće se u Srbiji kontroliše na ostatke pojedinih pesticida koji se ne upotrebljavaju godinama, koji su ili prevaziđeni ili zabranjeni. U isto vreme ne ispituje se ima li ostataka nekih novih sredstava za zaštitu bilja, odnosno njihovih aktivnih supstanci. To je veoma veliki problem i trebalo bi ažurirati te podatke“, tvrdi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

Prema njegovim rečima, drugi veliki problem jeste mali broj uzoraka i, kako kaže, na osnovu toga nije moguće stvoriti realnu sliku.

„I dalje su na snazi prošlogodišnje odluke po kojima je broj uzoraka koji se uzimaju drastično smanjen. I treba reći da se time ne doprinosi uštedama u budžetu jer prilikom uvoza uvoznik plaća analize“, smatra Papović.

Kako kaže, veći problem bi mogli da predstavljaju manji, individualni proizvođači koji ili nisu dovoljno edukovani ili su prinuđeni da koriste jeftinija, pa time lošija i agresivnija sredstva. Sa druge strane, od većih, koji voće i povrće izvoze očekuje se da imaju strože sisteme unutrašnje kontrole, upravo kako ne bi narušili svoju reputaciju na tržištu.

Izvor:  Politika

You may also like