Sremska Mitrovica – U organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture a u okviru Projekta Sirmjijum – grad Careva, danas je u Gradskoj kući održano predavanje na temu „Fondovi i politika Evropske unije za kulturu u Srbiji“.

Saradnju između Srbije i Italije je uspostavila Vlada AP Vojvodine i Autonomna regija Friuli Venecija.

Predavači današnjeg seminara bili su Marko Marinuci, predstavnik Fondacije Akvileja i Marko Santi, konzervator.

Učesnici seminara su imali priliku da saznaju šta kultura znači za Evropsku uniju, koje su najnovije informacije sa Evropskog kulturnog foruma održanog u Briselu početkom novembra kao i kratak pregled glavnih programa EU 2014- 2020. godine.

S obzirom da je realizacija Projekta Sirmijum – grad Careva u toku prisutni su imali priliku da razmene iskustva sa predavačima ali i da saznaju koje metode i tehnologije u konzervaciji mozaika koriste Italijani.

Ističući dobru saradnju koja je sa našm zemljom počela 2003. godine, Marko Santi je izrazio i značaj programa „Eurostart“ , koji ima četiri pod-programa, od kojih se prvi bavi obnovljivim vrstama energije, drugi zdravstvom, treći malim i srednjim preduzećima a četvrti kulturom.

U cilju nastavka saradnje kao i razmene iskustava sa predstavnicima iz Italije ovaj seminar predstavlja veliki korak napred u izradi ovakve vrste projekata i realizaciji istih.

You may also like