Sremska Mitrovica – Srbiji će od 1. januara samo po osnovu povećanja akciza doći do poskupljenja dizela za oko pet, auto-gasa za oko tri dinara, a benzina za oko 50 para po litru, piše Blic.
Ove cene važiće od Nove godine pod pretpostavkom da će sve naftne kompanije podići maloprodajne cene za onoliko koliko skoče akcize.

Od prvog dana 2014. godine akcize na dizel porašće za četiri dinara, na tečni naftni gas, odnosno auto-gas 2,7 dinara po litru i 40 para na benzin. Na ovo povećanje trebalo bi dodati i PDV na akcizu.

Toma Mićević, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je za “Blic” da bi trebalo očekivati da kada država poveća namete i kompanije u tom iznosu podignu cene.

– Ukoliko bi dinar kojim slučajem značajnije ojačao, onda ne bi moralo da dođe do poskupljenja u maloprodaji za pun iznos skoka akciza – navodi Mićović.

U Ministarstvu energertike kažu za “Blic” da se najbolja cena za kupce postiže kroz povećanje konkurencije u maloprodaji.

Na ovoj adresi, međutim, najavljuju da bi od 1. januara 2014. trebalo da počne naplata naknada za formiranje obaveznih zaliha, kao i naknada za markiranje goriva. Prva će, kako navode, iznositi više od dva dinara po litru, dok će naknada za markiranje biti oko 30 para po litru.

U Udruženju naftnih kompanija tvrde da će zbog uvođenja ovih naknada dodatno poskupeti gorivo u maloprodaji, ali da još nije moguće odrediti za koliko.

You may also like