Sremska Mitrovica – Od 1. janura naredne godine počeće da se primenjuje novi kalendar vakcinacija.

Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pripremljen je i da je predat Ministarstvu zdravlja, u toku je javna rasprava o njemu, a sve odredbe uskladjene su, sa regulativom Evropske unije.

Zakon bi trebao biti usvojen u prvoj polovini naredne godine i tek nakon toga doneće se i Pravilnik o vakcinacijama.

Ako se zakon usvoji, uvodi se petovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i hemofilus influence B i umesto da se daju pojedinačno ove vačine će deca dobijati u jednoj injekciji.

“To su vakcine koje su i do sada roditelji uglavnmom kupovali i sa njima vakcinisali decu, ali će od 1. januara to preći na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje”, rekao je predsednik Komisije za izradu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prof. Branislav Tiodorović, prenose Agencije.

Uvođenje petovalentne vakcine predvidjeno je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a iz njega je, kako objašnjava naš sagovornik, usledio Pravilnik o imunizaciji i zaštiti lekovima, koji je stupio na snagu u martu ove godine.
Novim kalendarom vakcinacije deca će se i dalje vakcinama štititi od deset zaraznih bolesti i to tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hemofilus influence B, malih boginja, zauški, rubele, hepatitisa B.

Možda Vam se svidi i