Sremska Mitrovica – U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Od raka dojke u našoj zemlji svake godine oboli približno 4000 žena, a oko 1600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.
Najefikasniji pristup unapređenju zdravlja, kada je u pitanju kontrola maligniteta, među kojima i raka dojke, jeste prevencija. Zahvaljujući organizovanim programima skrininga, usmerenim na rano otkrivanje raka dojke, i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja, u većini razvijenih zemalja beleži se u poslednjoj deceniji značajan pad smrtnosti.

Dr.Nada Petković Zec za radio Ozon dodaje da prevencija podrazumeva, mesečni samopregled dojki počev od 20. godine života, bazični (prvi) mamogram oko 45. godine života žene, mamogram svake ili svake druge godine za žene između 45-49 godina starosti, zavisno od rezultata bazičnog mamograma, mamogram svake godine za žene preko 50 godina, klinički pregled dojki kod lekara specijaliste svake tri godine za žene između 20-39 godina, a posle svake godine, vođenje ličnog kalendara za beleženje rezultata samopregleda dojki, mamografije ili zakazanih lekarskih pregleda.

Genetička ispitivanja su poželjna za one osobe koje imaju porodičnu istoriju raka. Gojaznost posle menopauze treba sprečiti jer može povećati rizik za nastanak raka dojke.
Normalan nivo hormona možete pospešiti fizičkim vežbanjem 4-5 sati nedeljno, a normalan nivo hormona smanjuje rizik za nastanak raka dojke.
Hormonsku terapiju sprovodite isključivo pod kontrolom lekara, nikako samoinicijativno ili bez nadzora lekara, jer u suprotnom možete povećati rizik za nastanak raka dojke.
Simptomi raka dojke:

  • Čvorić u dojci
  • Crvenilo dojke
  • Bol u bradavici
  • Iscedak iz bradavice
  • Uvlačenje bradavice
  • Promena oblika dojke
  • Promene na koži dojke
  • Osetljivost dojke
  • Bol u dojci

Simptomi raka dojke se javljju relativno kasno, pa je važno rano otkrivanje siptoma. Dr.Nada Petković Zec kaže da je rano otkrivanje maligniteta dojke kontinuiran proces koji se sprovodi u Domu zdravlja Sremska Mitrovica ( kroz Centar za prevenciju – UZ dijagnostika dojke ) i Opštu bolnicu – mamografija.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti da odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje.

“Ceo mesec mart će biti posvećen edukacijama iz ove oblasti u aktivnosti obeležavanja “Mart mesec –mesec borbe protiv karcinoma “.20. marta u 12.00 sati će u prostorijama Crvenog krsta  Sremska Mitrovica biti održano predavanje na  temu  “RAK DOJKE I PREVENCIJA”  za sugradjanke našeg grada.Do kraja meseca marta se planiraju i edukacije u seoskom mesnim zajednicama. Takođe, 20. marta od 10.00  do 11.00 sati delitiće se promotivni materijal  u centru grada za  sugradjanke koje se toga dana nadju u gradu” , najavila je Petković Zec.

You may also like