JULSKI MONITORING IZVEŠTAJ NA SAJTU ANEM-a
anem-banner220x183

 

 

 

 

 

 

U Četrdeset šestom Monitoring Izveštaju, za jul 2013, saznaćete:

Sloboda izražavanja – pretnje i pritisci: 4 slučaja koji se odnose na neprimerene pritiske na medije, koji su potencijalna opasnost po slobodu izražavanja, a od kojih dva čak potiču iz medijske sfere, a jedan potiče od lidera opozicione stranke: pismo lidera Demokratske stranke i Gradonačelnika Beograda rukovodstvu RTS-a, kojim se ukazuje na navodnu neprofesionalnost i pristrasnost u informisanju građana Srbije u informativnom programu republičkog javnog servisa, kampanja koju vlasnik Televizije Pink, Željko Mitrović, već nedeljama vodi protiv dnevnog lista Blic, iznoseći pritom negativne stavove o tom listu i o glavnom i odgovornom uredniku, Veselinu Simonoviću, polemika u dnevnom listu Informer o razlozima dodeljivanja obezbeđenja uredniku informativnog programa B92, Veranu Matiću, kao i napadi po nacionalnoj osnovi na predsednika Izvršnog odbora NDNV-a, Nedima Sejdinovića, putem Internet portala „Koreni“; u delu sudski postupci: Presuda Apelacionog suda u Novom Sadu protiv Preduzeća za proizvodnju i distribuciju RTV programa „TV Apatin“ d.o.o. Apatin – koji je osnivač lista „Novi glas komune“ i Vesne Milanović Simčić, glavne i odgovorne urednice ovog lista, kojom su tuženi obavezani da tužiocima Nenadu Nišiću i Vesni Nišić isplate milionski iznos zbog povrede časti i ugleda u vezi sa člankom o samoubistvu njihove ćerke, koja, osim što je sporna po pravnom rezonu, značajno utiče i na sposobnost ovog medija da finansijski opstane, dok su pravni lekovi svedeni na Ustavnu žalbu i Posebnu reviziju koji ne odlažu izvršenje.

Implementacija postojećih zakona – Zakon o radiodifuziji: kako se primenjuju zakonske odredbe koje se odnose na Javni konkurs za izdavanje dozvola za emitovanje TV programa za nacionalno, regionalno i lokalno pokrivanje, uz poseban osvrt na javnim razgovorima koje je Savet RRA obavio sa predstavnicima podnosilaca prijave na javni konkurs za nacionalno pokrivanje – TV NOVA.rs i TV Kopernikus;

Usvajanje novih zakona – kakav je plan ministarstva u pogledu usvajanja medijskih zakona? Kako zastoj u medijskoj reformi vide Delegacija EK u Srbiji, ali i zvaničnici Direktorata EU za proširenje?

Rad nadležnih organa – na koji je način RRA ocenila ispunjavanje programskih i zakonskih obaveza Javnog sevisa Autonomne pokrajine Vojvodina? Šta fali u ovoj analizi RRA i da li daje pravu sliku ispunjavanja programskih i zakonskih obaveza emitera? Kako je Savet za štampu odlučivao u postupcima protiv medija u vezi sa poštovanjem Kodeksa novinara Srbije?

Proces digitalizacije – zašto je došlo do praktičnog zaustavljanja procesa digitalizacije?

Proces privatizacije medija – nastavak privatizacije jednog lokalnog medija posle 3 godine zastoja;

Zaključak Izveštaja – koje su to „anti-reformske tendencije“ u medijskoj sferi u julu mesecu?

Četrdeset šesti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravne službe ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić“, u saradnji sa ANEM-om. Pročitajte ga u celosti ili u delovima, ovde.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije
Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav
Ambasade Kraljevine Holandije.

image

http://serbia.nlembassy.org/

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik