Sremska Mitrovica – Ako se u obzir uzmu prethodno, tropsko leto i topla jesen, Srbija postaje područje mediteranske klime. Prema predvidjanju i najavama meteorologa, ova godina će, bar što se vremena tiče, biti dosta slična prethodnoj.

 

 

Sezonska prognoza vremena RHZS:

Tokom aprila srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 8.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.3ºS. Srednja količina padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm na severu do 8 mm najugozapadu zemlje u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja aprilske količina padavina iznosiće oko 57 mm.

 Prosečno topao maj i prosečno vlažan maj. Majske kiše.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.2ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.8ºS. Srednja majska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom maja iznosiće oko 57 mm.

Topao jun sa prosečnom količinom padavina.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša u proseku za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.7ºS. Srednja količina padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima nižim za oko 3 mm na severu i za oko 6 mm višim na jugoistoku Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 88 mm.

Topliji i suvlji jul. Povremeno se predviđa pojava toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu će imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 18.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 29.3ºS. Srednja julska količina padavina će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom jula iznosiće oko 38 mm.

Nastavak leta. Nešto topliji avgust, ali ipak sa srednjom mesečnom temperaturom i količinom padavina u granicama proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša u proseku za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.0ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 29.4ºS. Srednja količina padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 52 mm.

Tokom septembra srednja mesečna temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru će imati vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.8ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.3ºS. Srednja septembarska količina padavina će biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 3 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja količina padavina tokom septembra iznosiće oko 49 mm.

Možda Vam se svidi i