Sremska Mitrovica – Prema cenovniku EPS-a priključak trofazne struje za domaćinstva košta oko 100 hiljada dinara. Možda će se neki korisnik ovih dana odlučiti da kroz tužbu dobije ovu ili veću svotu novca.
„Balkanska istraživačka mreža“ (BIRN) je utvrdila da račune za struju koji stižu poslednjih godina od EPS-a građani nisu morali plaćati.
Iako je propisano da se strujomeri moraju baždariti ili menjati na svakih 12 godina, situacija na terenu je drastično drugačija, pišu novine „Alo“.
„Zbog nedostatka novca, brojila nisu redovno menjana, a potom je došlo da velikog nagomilavanja neobavljenog posla“, rekao je Željko Marković, pomoćnik direktora Direkcije za distribuciju električne energije, prenosi Alo

Skoro dva miliona domaćinstava u Srbiji svakog meseca dobija račune za struju koji su obračunati na osnovu očitavanja neispravnih brojila.
Istraživanje BIRN-a pokazuje da od 3,2 miliona brojila čak 1,8 miliona su brojila koja se ne smeju upotrebljavati zbog zastarelosti.
Potrošači pored utrošene struje plaćaju i održavanje mernog mesta, dok je obaveza Elektroprivrede Srbije da obezbedi ispravna brojila. Međutim, EPS već godinama ne ispunjava svoju zakonsku obavezu.
Takve račune građani mogu da ospore na sudu, utvrdila je „Balkanska istraživačka mreža“ .
Prema podacima Direkcije za mere i dragocene metale, državnog organa zaduženog za proveru mernih instrumenata, u najgorem stanju su brojila u Beogradu, Vojvodini i južnoj Srbiji.

(Izvor Alo)EPS šalje nevažeće račune za struju?!

 

You may also like