Sremska Mitrovica – U saopštenju Ministartva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ističe se da su dodatna ispitivanja koje je to Ministarstvo izvršilo nakon sumnje u prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka, uzetih u okviru vanredne kontrole koja je sprovođena od početka februara ove godine, potvrdila i mogućnost prisustva aflatoksina M1 iznad dozvoljenih vrednosti.

Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci Referentne laboratorije EU poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku.

Veterinarska inspekcija naložila je povlačenje iz prometa mleka čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka sa tih farmi. Ministarstvo uvodi i pojačanu kontrolu uvoznog mleka jer se radi o regionalnom problemu, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Započeta je i nova vanredna kontrola stočne hrane koja je i uzročnik pojave aflatoksina u mleku, a industrijama mleka je data instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda. Zdravlje ljudi u srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme, kaže se izmedju ostalog u saoptenju ministarstva poljoprivrede.

You may also like