Sremska Mitrovica – Socijalno ugroženi, koji od 1. aprila imaju pravo na besplatnu struju i gas, neće imati posebne vaučere za izmirivanje ovih obaveza prema Elektroprivredi Srbije.Umesto toga će im na računima za struju koji im inače stižu svakog meseca biti prikazano koliko će manje plaćati potrošene kilovat-sate.

Oni koji su ostvarili pravo na besplatnu struju biće, kada dođu na šaltere elektrodistribucija, u evidenciji – da su socijalno ugroženi i da imaju pravo na minimalno 120 odnosno maksimalno 250 besplatnih kilovat-sati struje.

S obzirom na to da Uredba o energetski zaštićenim kupcima počinje da važi od 1. aprila svi oni koji imaju pravo na besplatne energente treba da podnesu zahtev za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca kako bi već od 1. maja mogli da računaju s nižim računima za struju, objašnjavaju u EPS-u.

Da bi neko ostvario ovo pravo mora da podnese zahtev lokalnoj samoupravi sa podacima o broju članova domaćinstava, ukupnim mesečnim primanjima i stanju nepokretnosti. Oni koji su već ostvarili pravo na socijalnu pomoć ili dečji dodatak i nalaze se u evidenciji stiču status energetski zaštićenog kupca, bez posebnog podnošenja zahteva.

Pravo na besplatne kilovat-sate imaju svi oni koji žive sami i mesečno primaju do 12.900 dinara, domaćinstva s dva i tri člana koja primaju do 18.786 dinara, sa četiri i pet članova i primanjima koja ne smeju biti veća od 24.672 dinara i više od šest članova s primanjima do 30.558 dinara. Uslov je i da nemaju drugih nepokretnosti osim stana u kome žive.

U EPS-u napominju da oni koji ostvare pravo na besplatne kilovat-sate, ali ne plaćaju struju, neće biti izuzeti od isključenja struje. Osim toga, ukoliko ne budu plaćali ni ovako umanjene račune mogu ostati i bez ovog prava.

Energetski zaštićeni kupac, čija mesečna potrošnja struje bude veća od 2,5 puta od propisane količine, nema pravo na umanjenje mesečne obaveze.

Uredbom je predviđeno da će s 5.000 odnosno 150.000 dinara kazniti svi oni koji mimo uredbe budu izdavali uverenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca.

You may also like